Учените може би определиха източника на предполагаемо извънземно излъчване, открито преди близо половин век. Известният и все още мистериозен Wow! сигнал, който за кратко проблясва в радиотелескоп през нощта на 15 август 1977 г., може да идва от подобна на Слънцето звезда, разположена на 1800 светлинни години в съзвездието Стрелец.

„Уау! сигналът се счита за най-добрия кандидат-радиосигнал за SETI, който сме уловили с нашите телескопи“, казва Алберто Кабалеро, любител астроном, пред Live Science. SETI, или търсенето на извънземен разум, е инициатива, която се вслушва за възможни съобщения от извънземни технологични същества от средата на ХХ век.

Появявайки се по време на търсене на SETI в телескопа Big Ear на щатския университет в Охайо, Wow! сигналът беше невероятно силен, но много кратък - продължил само 1 минута и 12 секунди - според доклад, написан от неговия откривател, астронома Джери Еман, в чест на 30-ата му годишнина.

След като видял разпечатка на този сигнал аномалия, Еман надраскал "Уау!" на страницата, давайки името на феномена. Сега разглобеният телескоп Big Ear потърси съобщения в електромагнитната честотна лента от 1420,4056 мегахерца, която се произвежда от елемента водород.

„Тъй като водородът е най-разпространеният елемент във Вселената, има логика да се предположи, че една интелигентна цивилизация в нашата галактика Млечен път, която желае да привлече вниманието към себе си, може да излъчва силен теснолентов сигнал за фар на или близо до честотата на неутралната водородна линия“, пише Ехман в юбилейния си доклад.

Оттогава изследователите многократно са търсили последващи действия, произхождащи от едно и също място, но напразно. Уау! сигналът най-вероятно идва от някакво природно събитие, а не от извънземни, въпреки че астрономите отхвърлят няколко възможни произхода като преминаваща комета. Все пак Кабалеро отбелязва, че в редките ни опити да кажем „Здравей“ на извънземните, хората са произвеждали предимно еднократни излъчвания, като съобщението от Аресибо, изпратено към кълбовидния звезден куп M13 през 1974 г. Уау! сигналът може да е бил нещо подобно. Знаейки, че двата приемника на телескопа Big Ear сочат в посоката на съзвездието Стрелец в нощта на Уау! сигнала, Кабалеро решава да потърси в каталог със звезди от спътника Gaia на Европейската космическа агенция, за да открие възможни кандидати.

„Намерих специално една звезда, подобна на Слънцето - обект с обозначение 2MASS 19281982-2640123 на около 1800 светлинни години от нас, който има температура, диаметър и яркост почти идентични с нашия собствен звезден спътник“, пише той. Констатациите на Кабалеро се появиха на 6 май в International Journal of Astrobiology.

Въпреки че живите организми могат да съществуват в голямо разнообразие от среди около звезди, доста различни от нашата, той избра да се съсредоточи върху звезди, подобни на Слънцето, защото „търсим живот, какъвто го познаваме“. Предвид неговите резултати той смята, че „може да е добра идея да се изследва „звездата“ за обитаеми планети и дори цивилизации“.

„Не мисля, че е съвпадение, че точката от човешката история, в която започваме да пускаме интелигентни сигнали в Космоса, е същата точка от историята, където получаваме идеята да търсим интелигентни сигнали от Космоса“, казва Ребека Шарбоно, историк, който изучава SETI в Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън.

Снимка: NAAPO

Виж ощеМистериозната врата на Марс е портал към древното и загадъчно минало на планетата