Едно от най-шокиращите открития, за последните 10 годни, е точно колко пейзажът на луната на Сатурн - Титан прилича на Земята. Точно като нашата синя планета, повърхността на Титан е обсипана с езера и морета; има водни канали, острови, кал, дъждовни облаци и, може би, дори дъги. Огромната луна е със сигурност мокра.

 

„Водата“ на Татин е всичко друго, но не и H20.С температури на повърхността, които спадат до минус 140 градуса под нулата, Титан е твърде студен за течна вода. Според учените течността на Титан е смесица между метан, етан и други труднозмръзващи хидрокарбони.

 

Идеята, че Титан е „мокър“ свят със своя собствена извънземна вода, е широкоразпространена сред планетарните учени. Нищо друго не е способно да обоснове наблюденията: Cassini (космически апарат на NASA) е прелетял над Титан повече от 90 пъти за последните 9 годни. Космическият кораб е бомбардирал повърхността на луната с радар и е начертал моретата и езерата. През 2005г. сонда преминава през мъгливи облаци и се приземява на мокра почва.

 

Въпреки всичко нещо притеснява Alex Hayes планетарен учен от радарния екип, който стои зад Cassini. Той си задава въпроса, че ако Титан е толкова мокър: „Къде са всички вълни?“

 

Какви са предположнията на учените? Вижте на следващата страница.

 

На Земята рядко може да се види воден басейн в пълен покой. Лекият ветрец, който подухва създава вълни; капки дъжд разбиват морската повърхност. А на Титан повърхността на езерата е напълно неподвижна – до милиметър, според радарните проучвания на Cassini.

„Знаем, че има вятър на Титан“, коментира Hayes. “Чудесните пясъчни дюни го доказват.“ Загадката се допълва и от много по-ниската гравитация на Титан – 1/7 по-малко спрямо тази на нашата планета. Това прави съпротивлението много по-малко.

 

Учените предлагат няколко обяснения. Може би езерата са замръзнали. Това не е много вероятно, тъй като се наблюдават дъждове, а температурата на земната повърхност е много над точката на разтапяне на метана. Друга теория предполага, че езерата са покрити със субстанция, която наподобява катран. „За момента не можем да отхвърлим тази хипотеза“, коментира Hayes.

 

Според най-новите изследвания, направени от Hayes и неговите колеги, се появява и трета теория. Пресмятайки гравитацията на Титан, ниската скорост, с която се движи планетата, наситеността на атмосферата и още няколко факти, учените пресметнали, че вятърът трябва да се движи със скорост от 1.5 – 3 км/ч, за да предизвика вълни. Може би вятърът не духа достатъчно силно. Когато през 2004г. Cassidi достига Сатурн, на северното полукълбо на Титан бушува зима. Студеният въздух едвам потрепва.

 

В последните години започва смяната на сезоните, а учените предполагат, че през 2017г. вятърът ще бъде достатъчно силен, за да предизвиква вълни. Ако се появи вълна – Cassini ще я засече.

Докато изследва Титан, Cassini успя да заснеме Земята от 1,5 млрд. километра!

 

 

Тагове: