Най-старият производител на уиски в Япония, Suntory, ще изпрати шест бутилки от производството си на МКС (Международната космическа станция). Припомняме, че Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 на компанията бе обявено за най-доброто уиски в света.

Suntory иска да разбере как се отразяват условията на МКС на отлежаването на уискито. Компанията изпраща 13-годишно питие, както и продукция от миналата година. Алкохолът ще бъде изстрелян от космическия център Танегашима на 16-ти август и, стига да няма затруднения, ще пристигне в японския модул за експерименти.

Екипът на Suntory вярва, че липсата на гравитация ще се отрази добре на пивкостта на уискито и ще ускори процеса по отлежаване. Ако експериментът е успешен, кратък период в Космоса или при сходни условия на Земята може да бъде равностоен на години отлежаване.

А знаете ли, че ESA ще тества гъбата Комбуча в космоса?

Тагове: