Алфа Кентавър е съзвездие, намиращо се на повече от четири светлинни години от Земята, но въпреки това NASA иска да изпрати космически кораб, който да ни помогне да опознаем това космическо пространство. Ще минат десетилетия преди изобщо да достигнем това място, но според плана това трябва да се случи през 2069 година - по време на 100-годишния юбилей на мисията Аполо II.

Този проект все още няма име и е в много начален стадий, тъй като все още не съществува технология, която да изпрати успешно космически кораб до Алфа Кентавър. Това накратко е една голяма мечта, която ще изисква много усилия и смели решения.

Проектът беше подробно описан по време на конференция на Американския геофизичен съюз за 2017, която се проведе по-рано този месец в Ню Орлиънс. Презентацията бе направена от Антъни Фрийман, който описва проекта като "много неясен.”

Според New Scientist космическият кораб ще има мисия да изучава екзопланета Proxima б в търсенето на признаци на живот. NASA е натоварен със задачата да разработи технология, която да накара космическия кораб да лети с една десета от скоростта на светлината, което означава, че на него ще му трябват около 44 години, за да стигне до целта си.

Тагове: