Когато става въпрос за намиране на живот извън нашата Слънчева система, планетите, които много приличат на Земята, изглеждат като добро място за начало на търсенето. Вече можем да приветстваме като потенциално заподозрян небесния обект TOI 700 e.

Потвърдено е, че TOI 700 e обикаля в обитаемата зона на своята звезда TOI 700. Това е област от Космоса, където се предполага, че температурата е достатъчна, за да могат значителни количества вода на повърхността да са в течна форма. Тези видове планети се смятат за „точно подходящи“ за живота, какъвто го познаваме, защото са твърде топли, за да са покрити с лед, но и все още достатъчно хладни, за да кондензират парите.

Можем да благодарим на сателита за изследване на транзитната екзопланета на NASA, или TESS, за намирането на TOI 700 e и за това, че му даде името (TOI означава TESS обект на интерес). Това е втората планета в обитаемата зона в тази система, присъединявайки се към TOI 700 d, която беше забелязана през 2020 г.

„Това е една от малкото системи с множество малки планети с обитаема зона, за които знаем“, казва планетарният учен Емили Гилбърт от Лабораторията за реактивни двигатели на NASA в Калифорния.

„Това прави системата TOI 700 вълнуваща перспектива за допълнително проследяване. Планетата „e“ е с около 10 процента по-малка от планетата „d“, така че системата също така показва как допълнителните наблюдения на TESS ни помагат да намираме все по-малки и по-малки светове.“

TOI 700 от своя страна е червено джудже, обхващащо огромното мнозинство от звезди, разположени на около 100 светлинни години от нас в съзвездието Дорадо. Тези звезди далеч не са толкова големи или толкова горещи, колкото нашето Слънце, така че планетите би трябвало да са по-близо до тях. Този факт предполага, че те са достатъчно топли и потенциалните залежи от вода не са замръзнали.

Що се отнася до TOI 700 e, учените смятат, че тя е 95% от размера на Земята и е предимно скалиста. Планетата се намира в „оптимистичната“ обитаема зона, където може би е съществувала вода в даден момент от времето. TOI 700 d е в по-тясната „консервативна“ обитаема зона, където астрономите смятат, че течната вода може да е била фактор през по-голямата част от съществуването на една планета.

Телескопите виждат тези екзопланети (планети извън нашата Слънчева система) като редовни проблясъци в светлината на техните звезди, докато минават пред тях, в явление, известно като транзит. С повече повърхност, блокираща светлината на звездата, по-големите планети предоставят по-лесни възможности да бъдат видени от малките скалисти светове, което прави открития като това рядко срещани.

TOI 700 прави една пълна обиколка за 28 дни, докато на TOI 700 d - която е малко по-далеч от съседа си - отнема 37 дни. Тъй като TOI 700 e е по-малък от TOI 700 d, бяха необходими повече данни, за да се потвърди, че силуетът наистина представлява нова планета.

„Ако звездата беше малко по-близо или планетата малко по-голяма, може би щяхме да забележим TOI 700 e през първата година от данните на TESS“, казва астрофизикът Бен Хорд от Университета на Мериленд. „Но сигналът беше толкова слаб, че се нуждаехме от допълнителна година транзитни наблюдения, за да го идентифицираме.“

TESS наблюдава около 100 милиона звезди и всеки начин, който можем да намерим, за да стесним търсенето на живот, ще бъде полезен. Намирането на екзопланети в съответните им обитаеми зони е един от най-добрите начини да направим това.

Смята се, че и TOI 700 e и TOI 700 d са приливно заключени: с други думи едната страна на планетата винаги е обърната към своята звезда (по същия начин, по който същата страна на Луната винаги се вижда от Земята). Наличието на една страна на планета, която постоянно е огрявана от слънчева светлина, наистина намалява вероятността сложният живот да започне лесно. Дори ако тези „точно подходящи“ планети не са идеални за живот, те ни казват нещичко за намирането на слънчеви системи, които може да са по-подходящи. Чрез изучаване на звездни системи като тази астрономите могат също така да разберат по-добре еволюцията на нашия дом и как съседните планети са стигнали до сегашните си орбити.

„Дори при повече от 5000 екзопланети, открити до момента, TOI 700 e е ключов пример, че имаме още много да научим“, казва астрономът Джоуи Родригес от Мичиганския държавен университет.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA се стреми към по-бързо пътуване в Космоса и органични градове на Марс