NASA показа новия облик на своята капсула Orion - космически кораб, който някой ден може да отведе хората в дълбокия Космос и до Марс. Бъдещите версии на Orion ще имат лъскаво метално покритие. То е част от наскоро актуализирана система за термична защита на Orion, която ще предпазва апарата от екстремни топли и студени температури по време на космически мисии.

Когато капсулата е в дълбокия Космос, тя ще е подложена на изключително ниски температури и тогава ще се нуждае от начин за ограничаване на загубата на топлина. А когато тя трябва да кацне на Земята, преминавайки през атмосферата, покритието ще трябва да устои на силната топлина, породена от триенето с атмосферата. Покритието ще предпазва екипажа от температури от около -100 до 290 градуса по Целзий.

Инженерите на NASA правят тези системни подобрения в подготовка за следващия голям тест на Orion, наречен Exploration Mission-1 (EM-1). Той е планиран за не по-късно от ноември 2018 година и ще бъде вторият тест-полет на капсулата без екипаж в далечна орбита около Луната. Мисията на капсулата ще продължи три седмици и след това тя ще се върне на Земята.

 

Прочетете още: Откриха най-древните гигантски галактики във Вселената 

Тагове: