Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) отпразнува своя 55-ти рожден ден. Агенцията е основана от президента Дуайт Айзенхауер.

NASA вече има натрупани солиден брой години, но пред управлението предстоят още много предизвикателства. Рожденият ден е подходящ случай да разгледаме основните постижения на NASA. Основни, тъй като агенцията има твърде богата история, за да бъде описана основно. 

 

История

 

Агенцията, която празнува 55 години на днешната дата, може да се каже, че е заела основно място като носител на нова информация за космоса и границите на човека. NASA отведе човек до луната, подкара космическата совалка, построи Международната космическа станция и разкрива тайните на космоса.

 

Началото дава Спутник на 4.10.1957 г., последван то своя по-значим наследник. В годините на Студената война това предизвикателство е нямало как да остане подминато. Въпреки че САЩ са имали идеята за свои сателити, Русия дава началото на Космическата епоха. Това засилило натиска върху американското правителство да създаде космическа агенция.

 

Един от първите възникнали въпроси бил: дали трябва да се създаде нова агенция или да се нагърби някоя от съществуващите - Национална изследователска агенция, Комисия за атомна енергия, Национален комитет за аеронавтика. Дали да не прехвърли космоса на Армията или на Военновъздушните сили?

 

Създаването на агенцията започнало на 6.02.1958 г. с формиране на специален комитет по аеронавтика и космос към Сената. В последващите месеци се формирал образът на бъдещата агенция. На 29.07.1958г президентът Айзенхауер се разписал върху документите за откриване на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическа пространство. Сред основните задължения на агенцията са да разширява човешкото познание, да развива постоянно космическите технологии и да гарантира лидерската позиция на САЩ в аеронавтиката. Космическия закон е променян много пъти, но раздел 102, в който са поместени задълженията на NASA, остава, макар и с малко промени.

 

Кои са най-важните успехи на NASA? Вижте на следващата страница!

Краигълни камъни

Explorer 1 е първото голямо постижение на NASA – няколко месеца преди създаването й. Explorer 1 е първият американски сателит. Разработен е от Jet Propulsion Laboratory, които след това стават част от новоформираната агенция.

Pioneer 1 е първият космически кораб, изстрелян от вече създадената агенция. Това става на 11.10.1958 г., а мисията му е да влезе в орбита около Луната и да направи снимки на повърхността на спътника на Земята. За съжаление мисията не се увенчава с успех. Pioneer 1 не успява да пробие през земното притегляне. Причината е програмна грешка. Въпреки че не успява да изпълни първоначално заложената мисия, космическият кораб е първият успех на агенцията, а и доставя полезна информация за радиационните пояси около Земята.

 

На 5.05.1961 г. Алан Шепард се превръща в първия американец в космоса. Той прави 15 минутен суборбитален полет с кораба Freedom 7. Ако Юрий Гагарин е първият човек, излязъл в космоса, то Шепард е първият, който атакува необятното пространство със сарказъм. Изстрелването се забавя с няколко часа и Шепард подканя контролната зала: „оправете малкия си проблем и палете тази свещ“.

 

Орбиталния герой на NASA - Джон Глен. Той е първият американец, който обикаля Земята. Прави го на борда на Friendship 7. Подвигът се допълва от факта, че част от полета е извършен ръчно, тъй като автопилотът отказва.

 

Първият частен комуникационен сателит Telstar 1, пренася телефонни и телевизионни сигнали. Това е началото на глобална телекомуникационна инфраструктура, благодарение на която, днес можем да гледаме сладки котенца в интернет пространството. Годината е 1962.

 

Четири години по-късно Surveyor 1 каца на Луната. Апаратът изпраща към Земята над 10,000 висококачествени снимки. Surveyor 1 е предшественик на всички последващи планетни роботи, дори и на тези, които в момента се намират на Марс.

 

Едно от най-големите постижения на NASA си остава кацането на Луната на 20.07.1969 г. Наскоро Нийл Армстронг напусна този свят, но Бъз Алдрин е още жив и дори го видяхме в Transformers: Dark of the Moon...играейки себе си.

 

 

Сред успехите на агенцията се нарежда и първата научна лаборатория в космоса – Skylab, през 1973 г. Две години по-късно – 1975 г. Viking 1 тръгва към своята мисия – Марс. Единадесет месеца по-късно космическият апарат каца на Червената планета.

 

Следва програмата Voyager. Двата космически апарата трябва да обиколят планетите от Слънчевата система (без Плутон) и да ни изпращат данни. Полетите до космоса стават все по-лесни благодарение на програмата за космически совалки. Atlantis е сред първите космически кораби за „многократна“ употреба. Днес програмата е официално „пенсионирана“.

 

Когато говорим за успехите на NASA не можем да не споменем Hubble. Телескопът е изстрелян на 24.04.1990 г. И до днес получаваме красиви и интересни снимки от далечни хоризонти.
През 1998г е осъществен един от най-сложните проекти в космическата история – Международната космическа станция. След последните големи успехи на агенцията са трите апарата, които са кръстосвали повърхността на Марс – Spirit, Opportunity и Curiosity.

Какво предстои на NASA?

Бъдещето

През 2015 г. се очаква космическия апарат New Horizon, изстрелян през 2006 г., да достигне до Плутон. Това е първата мисия, която ще измине огромното разстояние от 15 млрд. километра.

 

Следващата 2016 г. Juno ще достигне Юпитер. Космическият апарат трябва да изследва атмосферата на планетата и произхода й.

 

Две години по-късно – през 2018 г. ще бъде изстреляна сонда, която да достигне външната атмосфера на Слънцето. Около 6 години ще отнемат на сондата да стигне до своята дестинация.

 

В плановете на NASA влиза и изпращане на човек на астероид. Програмата е наречена Orion и се очаква да заработи през 2025 г.

 

Един от най-далечните планове на NASA, но и най-вълнуващ е мисия, която да заведе човек до повърхността на Марс. Президентът Обама обяви, че това ще е възможно през 2030г.

 

Тагове: