Слънчевите изригвания са добре познати явления, но въпреки това при обект от калибъра на Слънцето изненадите са почти винаги гарантирани. В ново видео се вижда ясно как гигантска нишка от плазма се откъсва от Слънцето и се завърта около северния му полюс във вихър, подобен на торнадо. Екстремните събития продължават и през последните няколко дни - с изригване на северния полюс и слънчево изригване от клас X. Според учените е напълно възможно да очакваме повече активност като тази, тъй като 11-годишният слънчев цикъл достига максимална активност, като пикът се очаква през 2025 г. Видеото на NASA е с дата 2 февруари, а синоптикът с насоченост към събитията в Космоса Тамита Сков го определи като Polar Vortex. Тя добави, че кадрите от телескопа изглежда показват слънчева изпъкналост - голяма, ярка нишка, простираща се от Слънцето, но закотвена към слънчевата повърхност. В този случай обаче изглежда, че част от нишката се е откъснала и е започнала да се върти в кръг около северния полюс на звездата.  

„За първи път виждам нещо подобно“, каза пред Business Insider Скот Макинтош, слънчев физик и заместник-директор на Националния център за атмосферни изследвания. Той обаче добавя, че това не означава непременно, че явлението се случва за първи път. Няколко дни по-късно нова порция от плазма се появи над северния полюс. Коментарът на Макинтош беше, че тази дейност е „може би по-типична и много по-малко завихряща се“ от предишния полярен вихър. Последва изригване, а телескопът успя да улови и него.  
Макинтош заяви пред Space.com, че слънчева изпъкналост се появява на едно и също място - на 55 градуса ширина - по време на всеки 11-годишен слънчев цикъл. Той предположи, че явлението вероятно е свързано с магнитното поле на Слънцето, което обръща всеки слънчев цикъл, но точният механизъм, който го причинява, е мистерия. 
Учените поясниха, че този тип събития не са разрушителни и не са имали негативен ефект върху GPS и радиовълните, а по-скоро са били любопитни за наблюдение. Според Space.com обаче слънчевото изригване от края на миналата седмица е създало временно радиозатъмнение в Южна Америка.

Снимки: NASA

Виж още: Откриха огледален образ на Млечния път отпреди милиарди години