Досега се смяташе, че животът на Земята е под угроза при взрив на свръхнова на разстояние 25 светлинни години от нас, но според резултатите от ново изследване се оказва, че свръхнова, намираща се дори на 50 светлинни години от Земята, може да бъде смъртоносна за живота на планетата.

През 2016 година учени обявиха, че са открили следи от изотоп – желязо-60, в древни морски наноси и в лунната почва, което потвърждава, че преди 3.2 – 1.7 милиона години е имало серия от взривове на свръхнови звезди, които са осветявали небето. Според приблизителните оценки взривовете са станали на разстояние 60 парсека, или 195 светлинни години. Предполага се, че те са били видими дори през деня.

Свръхновите се появяват, когато някоя масивна звезда изразходи горивото си, след което следва мощен изблик на енергия във вид на ударна вълна, излъчвайки частици в междузвездното пространство. Космическите разстояния са наистина огромни затова от гледна точка на нашата Слънчева система тези явления са крайно редки, но все пак учените се опитват да предвидят какво ще бъде влиянието върху живота на планетата при избухване на свръхнова на достатъчно близко разстояние. Археологическите изследвания показват, че всички предишни свръхнови са били твърде далеч, за да може радиацията от тях да заличи живота на Земята. Изчисленията, които учените са направили, показват, че свръхнова дори от разстояние 40 – 50 светлинни години би могла да нанесе непоправими щети на живота на Земята. Механизмът на разпространение е много по-сложен – това не е просто цунами от гама-лъчи и неутрони, носещи се с висока скорост. Всичко зависи от магнитните полета между нас и звездата, така че според учените при определени обстоятелства взривовете на свръхнови може да са опасни дори на разстояния от 50 светлинни години, като дори да не заличи живота, радиацията от тях би могла да доведе до отслабване на имунитета и много мутации в живите организми.