Група астрономи откриха звезда, която е в орбита около черна дупка на разстояние приблизително около 2.5 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната, което според космическите мащаби е съвсем близо. На звездата й е необходим само половин час, за да направи пълен оборот около черната дупка. За сравнение на Луната са й необходими 28 дни при скорост 3683 км/ч, за да направи едно завъртане около Земята. Това означава, че новооткритата звезда се движи с умопомрачителна скорост.


Използвайки данните от телескопа NuSTAR, астрономите са измерили излъчването на бинарната звездна система 47 X9 в съзвездието Тукан, което се намира на около 14 800 светлинни години от нас.
Дълго време се смяташе, че X9 се състои от бяло джудже и звезда с малка маса“, казва астрономът Араш Баграмян. Но през 2015 година изследователите са открили, че излъчването на звездата с малката маса принадлежи на бяло джудже, което се върти около относително малък обект, но с огромна маса – с други думи – около черна дупка.
Ние сме на мнение, че черната дупка се „храни“ от звездата в продължение на десетки милиони години, като бялото джудже вече е загубило по-голямата част от своята маса“, твърди Джеймс Милър Джоунс от Международния център за радиоастрономични изследвания.

Най-важният елемент за това откритие се явява необикновената скорост на въртене на звездата около черната дупка. Периодичните промени в интензивността на рентгеновите лъчи показва, че на бялото джудже му трябват само 28 минути, за да прелети около черната дупка на разстояние от около 1 милион километра. За да измине една пълна обиколка, която е около 6.3 милиона километра само за 28 минути, звездата трябва да се движи със скорост 12 600 000 км/ч, или около 1% от скоростта на светлината.
Как точно се е образувала тази система, все още не е ясно, като хипотезите на учените са, че става въпрос за сблъсък между червен гигант и въпросната черна дупка, след което от звездата е останало само нейното ядро, от което се е образувало бялото джудже.