Когато си се устремил към Луната, последното, което искаш, е непредвиден проблем със софтуера. Предстоящата ракета Space Launch System на NASA ще бъде най-мощната ракета, създавана някога, натоварена със задачата да отведе екипажа на NASA до естествения спътник на Земята.

Създаването на такава ракета със сигурност е огромно предизвикателство, но вероятно малцина предполагат, че точно софтуерът ще се окаже препъникамък за проекта. Точно това обаче е установил съвещателният панел по комическа безопасност на NASA, според който различните компоненти на ракетата се тестват само поотделно и това може да доведе до липса на съвместимост в техния софтуер. Общо четири компании, сред които авиационният гигант Boeing и Lockheed Martin и Northrop Grumman, правят отделните компоненти на ракетата.

Вицепрезидентът на Boeing Джон Шанън коментира потенциалните софтуерни проблеми, като отбелязва, че техният софтуер управлява наземните операции и е необходима независима оценка на съвместимостта му с летателния софтуер. Така е очевидно, че пред NASA стоят още доста тестове, ако агенцията иска да спази предвидения пусков срок на SLS.

Първият полет на ракетата трябва да стане през 2021 г. и ще бъде прелитане около Луната без екипаж. Космонавтите участват в три полета на програмата Artemis, ако първата мисия се окаже успешна.

Снимка: NASA

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: