Международна група астрономи начело със специалистите от Парижката обсерватория са открили в газовата опашка на кометата C/2014 Q2 (Лавджой) 21 сложни органични молекули, включително етилов спирт и най-простата форма на захарта – гликолалдехид. Това е първото в историята откритие на алкохол в състава на кометите.

 

Учените са наблюдавали кометата Лавджой с помощта на 30-метровия радиотелескоп, разположен в Андалусия, Испания, принадлежащ на Института по милиметрова радиоастрономия (Institut de radioastronomie millimetrique). Всички наблюдения са проведени в периода между 13 и 26 януари 2015 година, когато кометата се намираше на максимално близко разстояние от Земята – 0.6 астрономически единици.

Спектралният анализ е показал, че в газово-праховата опашка на кометата се съдържат 21 типа сложни органични молекули. Освен откритите по-рано и на други комети (например Хейл-Боп) вещества от рода на етиленгликол, мравчена киселина и ацеталдехид, учените са успели да изолират и монозахарида гликолалдехид и етилов спирт. Новото откритие е станало възможно благодарение на това, че кометата е преминала по специфична траектория в близост до Земята и достатъчно близо до Слънцето, за да може нашето светило да размрази леда вътре в кометата и да доведе до значително изхвърляне на веществата. Изследователите са на мнение, че откритието ще помогне за по-доброто изучаване на развитието на нашата Слънчева система.