Преди много, много време, в една далечна галактика... е имало гигантска експлозия. Поне така твърдят астрономите, публикували откритието си от 2010 година тази седмица. Това е едно от най-големите в енергийно отношение събития в Космоса, което сме засичали, и експлозия от гигантски мащаб, която до момента няма обяснение.

С телескопа Panoramic Survey Telescope в обсерваторията Халеакала в Хавай астрономите са установили временен и силен проблясък на звезда, наречена PS1-10adi. Тя се намира в центъра на галактика на около 2.6 милиарда светлинни години от нас и взимайки предвид разширяването на Вселената, може да се направи извод, че светлината е достигнала до нас за около 2.5 милиарда светлинни години. С времето светлината на PS1-10adi е избледняла и постепенно се е сляла със светлината на околния спектър на галактиката. Едно от главните предположения е, че сме забелязали смърт на звезда, избухваща и отделяща огромно количество енергия. Енергийният подпис, който е засечен, пасва на спектъра Type IIn supernova. Учените обаче казват, че яркостта е прекалено голяма, за да е просто това.

Друго предположение е за активно галактическо ядро, което в същността си представлява малка област, където има концентрирана светлина, най-често от звезди, горещи частици или радиация от черни дупки. Без значение кой от двата сценария е верният обаче, астрономите твърдят, че това е много важно откритие, което ще ни каже повече за подобен тип събития в Космоса. Те са проучили и други открития от подобен тип и с подобни характеристики, четири от които са включили в публикацията за PS1-10adi. „Анализът на тези събития ни донесе важна информация за екстремните условия в централните, но скрити части на галактиката“, казва д-р Косимо Инсера от университета в Саутхамптън, който е помогнал за анализа на данните и за идентификацията на предположенията.