Черните дупки са може би най-завладяващите, но жестоки обекти в познатата Вселена, а астрофизик от Харвард току-що откри най-близката до Земята. Но няма нужда да се паникьосвате, тъй като дори тази черна дупка все още е на 1600 светлинни години и поне засега е в латентно състояние.

Наречена Gaia BH1, тази безгранична черна дупка беше открита, когато д-р Ел-Бадри и неговият изследователски екип забелязват странно затваряне на звезда, което показва, че нещо фундаментално не е наред. По-късно екипът решава да проучи странността, като използва телескопа Gemini North в Хавай. Изненадващо те научават, че причината за смущението е изцяло нова черна дупка в нашата собствена галактика.

С маса 10 пъти по-голяма от слънчевата, Gaia BH1 се намира в съзвездието Змиеносец, което означава, че е приблизително три пъти по-близо до Земята от предишната най-близка черна дупка. Освен непосредствената ѝ близост до Земята друг забележителен аспект на тази нова черна дупка е, че в момента тя е напълно латентна, което означава, че не прави това, с което са известни повечето черни дупки: безмилостно да поглъща всичко около нея.

Спящите черни дупки са изключително трудни за откриване, тъй като не взаимодействат много със заобикалящата ги среда и не излъчват високи нива на рентгеново лъчение като активните черни дупки. Черната дупка достига тази точка, когато с течение на времето всички звезди и други близки обекти са били погълнати, оставяйки черната дупка без нищо, с което да се храни за продължителен период от време. Това обаче не означава, че спящите черни дупки като Gaia BH1 няма да станат активни отново.

Дори спящите черни дупки все още упражняват екстремни гравитационни сили върху околните обекти. И докато тази сила може да не е достатъчно силна, за да издърпа обектите през хоризонта на събитията, тя бавно ще отнеме енергията от тези близки обекти. В крайна сметка тази загуба на енергия може да накара нещо като звезда да падне през хоризонта на събитията на черната дупка.

Докато звездата, която обикаля около Gaia BH1, не е странна сама по себе си, нейната връзка с черната дупка е това, което озадачава астрономите. Според сегашното разбиране за това как се образуват черните дупки, една звезда ще умре в зрелищна експлозия на свръхнова: процес, който ще причини значителни щети на близките обекти. Въпреки това звездата, обикаляща около Gaia BH1, изглежда незасегната от подобен процес, което кара астрономите да се чудят дали нещо не е вярно във водещите теории. В действителност това откритие отваря вратата за някои вълнуващи нови идеи относно най-мистериозните обекти във Вселената.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мъртви и живи едновременно: черните дупки имат квантови свойства