Астрономите са успели да уловят динамиката на промените в повърхността на до скоро най-далечната планета от Слънчевата система - Плутон, откривайки, че тя се променя изключително бързо.

Използвайки телескопа Хъбъл, изследователите са направили няколко хиляди снимки, чиято обработка е позволила да бъдат създадени уникални изображения на планетата. Работата е отнела на екипа около четири години и е извършена благодарение на 20 компютъра.

Сравнявайки тези резултати с по-стари снимки на Плутон, учените стигат до заключението, че повърхността на небесното тяло преживява значителна метаморфоза.

Причините за явлението за сега са неясно, но астрофизиците прегполагат, че са свързани с метановия лед, който покрива повърхността на отдалечената от слънцето планета. Според учените към момента в някои региони на Плутон ледът се топи, а в други - се появява отново.

Любопитно е също, че спектърът на отразяваната от повърхността на планетата светлина се е приближил до червеното. Според изследователите, причините за тези процеси са неизвестни, тъй като в продължение на последните 50 години той е бил относително постоянен.

Тагове: