В средата на януари 2016 година на небето ще се появи кометата C/2013 US10, която, прелитайки около Слънцето, ще премине и сравнително близо до Земята. Небесното тяло ще се приближи до нашата планета на 108 милиона километра и ще се вижда с невъоръжено око.

 

Кометата Каталина е била открита на 31 октомври 2013 година с помощта на автоматизираната система за търсене на комети, създадена в рамките на програмата за наблюдение на Космоса Catalina Sky Survey. Тя спада към кометите, идващи от облака Оорт. Последният е разположен на разстояние 150-1500 космически единици (средната дистанция между Земята и Слънцето) от нашата звезда и се състои от комети и други ледени обекти. Според астрономите именно тук са били изхвърлени „строителните материали“ от Слънчевата система по време на нейното формиране.

Каталина никога не е напускала облака на Оорт и би трябвало да се състои от чиста първична материя - такава, от която се е родила Слънчевата система преди около 4.4 милиарда години. Сега кометата се намира в съзвездието Дева, където и ще бъде до януари 2016 година. На 17 януари Каталина ще прелети на максимално близко разстояние до Земята, като яркостта й ще се увеличи до пета звездна величина. Космическата пътешественица ще може да се види с бинокъл и дори с невъоръжено око в съзвездието Голяма мечка.

NASA показа изключително детайлни снимки на Плутон

Тагове: