След като през последната декада си взе почивка от космическия туризъм, сега руската корпорация "Роскосмос" ще изпрати двама туристи на Международната космическа станция през 2023. Те ще стигнат дотам с летателния апарат "Съюз". Когато пристигнат, един от тях ще се разходи в Космоса заедно с опитен астронавт и ще е първият необучен човек, който го прави.

За да се осъществи инициативата, "Роскосмос" работи със Space Adventures, която организира частни полети в Космоса за богати личности. Двете компании са работили и преди, като вече 7 пасажери са участвали в подобни инициативи. Последния такъв случай е Ги Лалиберте, съоснователят на Цирк дю Солей, през 2009.

Причината за тази дълга пауза е, че NASA пенсионира последния си летателен апарат през 2011 г. и "Съюз" бе използван от компанията за превоз на астронавти от и до Международната космическа станция. Според слуховете това е струвало на NASA до 80 милиона щатски долара на седалка. Наскоро обаче Crew Dragon на SpaceX изведе в орбита двама астронавти със същата дестинация. 

*Снимка: Shutterstock

Вижте още: На какво мирише Космосът?