Космическият кораб Juno на NASA направи снимки на ледения спътник на Юпитер Европа по време на скорошно прелитане. Една от снимките, публикувана тази седмица от NASA, предлага близък изглед на повърхностните характеристики на Европа.

Juno обикаля около газовия гигант Юпитер от 2016 г., но едва наскоро NASA насочи вниманието на космическия кораб към спътниците на планетата. Европа е от особен научен интерес, защото учените смятат, че под замръзналата повърхност на луната се намира солен океан.

Ако такъв океан съществува – нещо, което предстоящата мисия Europa Clipper ще изследва с помощта на повърхностно проникващ радар, – той може да съдържа съставки за живот, ако не и самия живот.

Скорошното изображение е направено по време на прелитането на Juno на 29 септември, при което космическият кораб се приближи на около 500 км от повърхността на луната. Изображението обхваща откос от около 22 000 квадратни километра от Европа: регион, доминиран от бразди и хребети в леда. Това е черно-бяла снимка, направена от около 500 км над повърхността и е изображението с най-висока разделителна способност, направено на определена част от спътника.

Новата снимка се основава на първите изображения, публикувани от прелитането. По-тъмните петна по леда могат да означават, че нещо под лунната кора изригва на повърхността, предполага NASA. Белите петна, осеяли изображението, са признаци на високоенергийни частици от радиацията в околната среда на луната.

„Тези функции са толкова интригуващи“, каза в съобщението Хайди Бекер, водещ съизследовател на камерата, използвана за заснемане на изображението. „Разбирането как са се образували – и как се свързват с историята на Европа – ни информира за вътрешни и външни процеси, оформящи ледената кора.“

Въпреки че Juno започна да се съсредоточава върху Юпитер, разследването му се разшири до това на четири галилейски спътника и пръстените на газовия гигант – не толкова лесно видими, но наскоро заснети в изображения от космическия телескоп „Джеймс Уеб“.

Juno прелетя покрай Ганимед (най-големия спътник в Слънчевата система) през юни 2021 г., а през 2023 г. Йо ще получи свой собствен прелет. Juno значително разширява своите цели за наблюдение и ще бъде заменен в началото на 2030 г. от Europa Clipper на NASA, който ще изследва способността на Европа да насърчава живота с най-съвременни инструменти.

Повърхността на Европа може да изглежда доста враждебна в черно и бяло от 500 км нагоре, но под леда може да крие съвсем различна история.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Виж още: Тази уникална снимка на Юпитер е създадена от 600 000 изображения