Потенциалът на спътника Европа да поддържа живота може да се е увеличил благодарение на географските наблюдения. Reuters отбелязва, че изследователите са открили прилики между двойни хребети на повърхността на спътника на Юпитер и по-малки еквиваленти в Гренландия тук, на Земята. Тъй като хребетите на Гренландия са били образувани от подземни води, които са замръзнали, това предполага, че аналозите на Европа са се образували по същия начин. Това от своя страна би означавало големи обеми течна вода, необходима за поддържане на живот, подобен на този на Земята.

Географските характеристики не само са често срещани в Европа, но са достатъчно големи, че водните джобове за тези хребети биха били сравними по размер с езерото Ери в Северна Америка. Те също така биха били сравнително плитки (на около километър под повърхността), поставяйки ги близо до други химикали, които биха могли да помогнат за образуването на живот.

Все още няма преки признаци на живот на Европа, а може и да няма за дълго време. NASA трябва да изстреля своя космически кораб Europa Clipper през 2024 г., но той няма да достигне орбита до 2030 г. Въпреки това сравнението с Гренландия подкрепя тезата за изследване на четвъртия по големина спътник на Юпитер. Това предполага, че поне някои условия са подходящи за живот, дори ако фактори като екстремния студ (максимум -260F на екватора) ограничават какво наистина е възможно.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/SETI Institue

Виж още: Пентагонът потвърди, че междузвезден метеорит е ударил Земята през 2014 г.