Космическият кораб DART на NASA се приближава към срещата си с Dimorphos, но това е само върхът на глобалните усилия да се запази животът на Земята в безопасност от сблъсъци с астероиди.

Тестът за пренасочване на двоен астероид (DART) трябва да се насочи към Dimorphos, луна на по-големия астероид Didymos, в понеделник (26 септември). Мисията ще измери дали ударът може да промени орбитата на Dimorphos около Didymos, тествайки подхода на кинетичното въздействие към планетарната защита на удрянето на астероид, който заплашва Земята с достатъчно сила, за да промени орбитата си и да предотврати катастрофа.

На Международния астронавтически конгрес 2022 г. в Париж представители на NASA, Лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс (APL), Европейската космическа агенция (ESA) и мисията Hera на ESA очертаха планове за координиране и изграждане на нашата способност да реагираме на потенциални опасности от астероиди. Усилията за планетарна защита се провеждат на всички континенти и се простират в Космоса, подчертаха лекторите.

Понеделник ще отбележи брутален край за DART и ще бъде „един от малкото моменти, когато загубата на сигнал ще бъде празнувана и аплодирана“, каза на конференцията Бетси Конгдън, водещ механичен инженер на DART в APL.

Независимо от повода последващата работа в редица области започва веднага. Италианският сателит LICIA Cube наскоро се отдели от DART и ще прелети три минути след удара, връщайки изображения на изхвърляне от астероида. На Земята ще бъдат направени наблюдения с помощта на телескопи на всичките седем континента, за да се определи дали и доколко орбитата на Dimorphos около Didymos се е променила. Европейската космическа агенция ще стартира последваща изследователска мисия Hera през 2024 г., която ще пристигне в системата Didymos през 2026 г. Този космически кораб ще проучи напълно двойката космически скали, за да определи ефектите от удара, каза на панелната дискусия Патрик Мишел, главният изследовател за Hera от Френския национален център за научни изследвания.

Космическият кораб Hera също ще носи чифт „кубчета“ с размер на кутия за хляб, наречени Juventas и Milani. Тези малки космически кораби ще правят радарни наблюдения на двата астероида и ще декодират състава на камъните по техните повърхности с помощта на устройство за изображения, способно да вижда по-широка гама от цветове от човешкото око. Но планетарната защита е повече от просто отклонение. В по-широк смисъл в целия свят се работи за намиране и прилагане на най-добрите начини за откриване, проследяване и характеризиране на астероиди, координиране на отговорите на потенциални опасности и смекчаване на всякакви ефекти.

Фокусът сега не е върху по-големите, с километър и повече широчина астероиди, които биха причинили глобално опустошение и фигурират в научнофантастични филми. По-голямата част от тези по-редки големи обекти са забелязани и не представляват заплаха за Земята.

Това са астероиди с диаметър от около десетки до стотици метри, които са трудни за откриване и до голяма степен са неизвестни. Скали с такъв размер удрят Земята много по-често и могат да причинят локални и дори регионални щети или дори масови жертви. Челябинският метеор от 2013 г., който избухна над Русия, например не беше забелязан, докато не навлезе в атмосферата.

Ричард Моисл, ръководител на Службата за планетарна отбрана в ESA, очерта наземни съоръжения за откриване и проследяване на астероиди, включително нова предизвикателна система от комбинирани обсерватории. Той каза пред IAC, че учените разработват така наречените Flyeye телескопи, водейки „битка със зъби и нокти със законите на физиката и това, което е възможно в оптиката, опитвайки се същевременно да оптимизират зрителното поле, чувствителността и разделителната способност на всички“.

NASA създаде Службата за координация на планетарната отбрана (PDCO) през 2016 г. В случай че има вероятност да удари астероид, службата ще трябва да работи вътрешнодържавно с Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), каза на аудиторията на IAC асоциираният администратор на NASA за технологии, политика и стратегия Бхавия Лал. Tези национални агенции ще работят с местните правителствени агенции при усилията за смекчаване на удара. В международен план NASA ще координира с органите за планетарна отбрана от други агенции като Службата за планетарна отбрана на ESA и също ще работи с Консултативната група за планиране на космически мисии (SMPAG), подпомагана от ООН. Тази група ще отговаря и за информирането на ООН в случай на достоверна астероидна заплаха.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще излъчи първото отклоняване на астероид от пътя му в понеделник