От SpaceX изстреляха втората по рода си ракета „block 5” Falcon 9 тази неделя. Тя „излетя“ от Флорида в 01:50 (ET), помещавайки 7 076-килограмовия сателит Telstar 18 Vantage.

Целта на чудовищно големия Telstar 18 е да осигури връзка на клиентите на компанията в Америките. Това е най-тежкият сателит, правен досега.

Масивният космически кораб има капацитет за още някой и друг килограм отгоре и най-важното – може да бъде използват до 10 пъти без необходимост от подновяване на частите му.

Компанията на мултимилиардера Илън Мъск изстреля първата такава ракета през май и възнамерява да го направи за трети път тази седмица. Все още не знаем обаче кога ще бъде направен втори полет на някоя от ракетите.

Частната авиокосмическа компания планира да пусне следващата block 5 Falcon 9 ракета тази сряда. Космическото превозно средство ще „излети“ от военновъздушната база „Вандендург“ в Калифорния.

Тазседмичният полет също ще превозва сателити. Този път обаче ще са 10 на брой и определено няма да тежат толкова много. Сателитите ще са на американската компания Iridium и целта им отново ще бъде същата – телефонна връзка за клиентите им.