Сега, след като SpaceX осъществи успешен старт на подобрената си и най-мощна версия на ракетата носител Falcon 9, предназначена за многократна употреба, на дневен ред идва следващият въпрос: колко още пъти може да бъде изстреляна ракетата? Илон Мъск има своя отговор. Той изчисли, че SpaceX ще изгради още от 30 до 40 ракети Falcon 9 за “около 300 мисии” през следващите пет години. С други думи всякa ракета ​​се очаква да бъде използвана няколко пъти, преди да бъде “пенсионирана”.

Не е тайна какво става след последната мисия: на сцената излиза BFR. Гигантската ракета от ново поколение “поема щафетата” от Falcon 9 в следващите пет години, което ще позволи осъществяването на мисии до Луната, Марс и по думите на Мъск дори до “външни планети”. Въпреки че няма съмнение, че Falcon 9 е в крайна сметка стъпка напред за SpaceX, реалността на този преход бързо идва в перспектива.

Остава въпросът, как това ще се отрази на разходите за всяка мисия. В момента повторното пускане на използван Falcon 9 струва около 50 милиона долара. На теория летенето за 300 мисии с по 30 ракети ще намали драстично разходите за пускането на всяка една. Мъск не споменава това директно, но има шанс космическото пространство да бъде значително по-достъпно за компаниите и страните в близко бъдеще.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

Новината, която феновете на Xperia и Sony искаха да чуят

74 | 23.05.2019
Още от HiEnd

Samsung ъпгрейдва значително камерите на смартфоните си

52 | 23.05.2019