Още един хиперзвуков пътнически самолет се задава на хоризонта - това е Stargazer, зад който стои базираната в Хюстън, Тексас, компания Venus Aerospace. Самолетът ще превозва 12 пътници със скорост до 9 Маха, което е около 11 000 км/ч. За по-лесна ориентация това означава, че полетът между Лос Анджелис и Токио ще се осъществи в рамките на само един час. Докато Venus Aerospace описва Stargazer като „космически самолет“, максималната му височина ще бъде около 52 километра, което е далеч под линията на Карман (намираща се на 100 км височина).

 
За съжаление компанията не се е ангажирала със срокове за изготвяне на прототип, още по-малко за крайна дата за стартиране на комерсиални полети. От основаването си през 2020 г. Venus Aerospace получи 32 милиона долара частно финансиране, плюс още 1 милион долара от правителството, за да помогне да постигне целта си за пълно развитие на високоскоростните си самолети.  
Екипът на Venus Aerospace се състои от ветерани от аерокосмическите, военните и научноизследователската и развойна дейност, които в момента се фокусират върху три основни области, а именно ракетен двигател с нулеви емисии от следващо поколение; иновативна форма на самолета; и авангардна охладителна система, която ще позволи на Stargazer да излети от съществуващи космодрум без нужда от нова инфраструктура. 
Компанията заяви, че се е „разширила бързо“ през последната година, добавяйки, че е „проектирала и изградила своя технологичен демонстрационен двигател, изпълнила ключови експерименти в хиперзвукови аеродинамични тунели и съоръжения за изпитване на задвижване в САЩ и започнала наземна тестова кампания в космопорта Хюстън“.

Снимки: Venus Aerospace

Виж още: Най-големият самолет в света не успя да завърши тестовия си полет