Най-големият самолет, създаван някога - гигантският превозвач Roc на Stratolaunch, - току-що изпълни четвъртия си тестов полет.

Roc, който в крайна сметка ще издига на свой ред хиперзвукови превозни средства във въздуха, успешно завърши последния си полет в четвъртък (24 февруари): въздушна разходка, която дойде след друг тестов полет през януари.

Roc излетя от въздушното и космическо летище Мохаве в Калифорния и остана във въздуха 1 час и 43 минути, достигайки максимална надморска височина от 4572 метра, казаха представители на Stratolaunch. Огромният самолет има размах на крилете 117 метра, или повече от два пъти размаха на крилете на типичен търговски самолет.

Полетът в четвъртък трябваше да се съсредоточи върху „тест за прибиране на колесника и допълнително да разшири обхвата на доказаните възможности“ според службата NASA Spaceflight, която пренесе на живо събитието в YouTube.

„Днешният успешен полет демонстрира и потвърждава подобренията на системите на самолета носител и цялостната полетна ефективност“, казва Закари Кревор, президент и главен изпълнителен директор на Stratolaunch, в изявление, публикувано малко след полета.

„Пълното прибиране и разтягане на колесника приближава самолета носител до оперативно състояние: важен етап, който е необходим, за да се подготви самолетът за хиперзвукови полетни тестове по-късно тази година“, добави Кревор, позовавайки се на един от хиперзвуковите самолети на компанията.

Stratolaunch е създадена през 2011 г. от съоснователя на Microsoft Пол Алън, който искаше да създаде достъпен начин за изстрелване на спътници във въздуха, а не на върха на ракета. Алън почина през октомври 2018 г., преди Roc да започне програмата си за тестови полети; първият тестов полет се проведе през април 2019 г.

Няколко месеца по-късно, през октомври 2019 г., компанията беше продадена на нова група от собственици, които промениха фокуса на Roc, за да извежда в полет хиперзвукови самолети. Тези видове превозни средства могат да пътуват със скорост поне пет пъти по-висока от скоростта на звука.

Докато Roc привлича по-голямата част от общественото внимание, Stratolaunch гледа към бъдещето с ново семейство хиперзвукови летателни превозни средства. Забележителен сред този нов набор от превозни средства е предвиденият за многократна употреба и дълъг 8.5 метра Talon-A. Не се очаква Talon-A да се появи в полет, докато Roc не продължи напред в своята серия от тестове според предишни коментари на представители на компанията.

Първоначално Stratolaunch се надяваше да извърши първите тестове с Roc и Talon-A в началото на 2022 г., но е обичайно ранните тестови програми да изостават от времевата линия поради технически и логистични въпроси. В крайна сметка компанията ще лети с разходна версия на Talon-A до високи скорости и след това ще продължи с първи полет на Talon-A за многократна употреба според плановете, обсъдени през 2021 г.

Компанията се стреми към пълна оперативна способност до средата или най-късно края на 2023 г.

Снимка: Stratolaunch

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач

 

Тагове: