Екип от учени установи, че звездите ще стават все по-трудни за наблюдаване с невъоръжено око заради светлинното замърсяване. Това е явлението, когато един мегаполис излъчва толкова много светлина вечер, че небето бива осветено. Получава се ефект на небесно сияние, което става все по-осезаемо заради нарастващия брой използвани LED диоди.

За изследването са използвани 51 351 участници от цял свят, които споделят наблюденията си в периода 2011–2022 г. като част от инициативата Globe at Night на NOIRLab. Данните сочат, че небето става с 9.6% все по-светло с всяка изминала година, което прави по-малките и отдалечени звезди трудни за забелязване.

За да бъде установено с повече прецизност кои видове светлина допринасят най-много за небесното сияние, има разработено приложение на име NightsLights. Безплатно е и може да се включи всеки любител, който иска да помогне за целите на изследването. Може да го откриете тук: https://lichter.nachtlicht-buehne.de/

Има няколко начина да подобрим светлинното замърсяване. Първият и най-очевиден, е да се използва по-малко светлина, само където е наистина необходима. Освен това добре е да се избягват студените нюанси и ултравиолетовите светлини. Светлинни източници от орбита като сателитите на Starlink също допринасят.

На първо четене този проблем може да прозвучи повече като модерна прищявка, отколкото сериозен феномен, който трябва да бъде ограничен. Да, светлинното замърсяване ни пречи да се наслаждаваме на нощното небе, когато живеем в голям град, но това е малко неудобство в сравнение с проблемите, които създава за животни, разчитащи на светлината за ориентация. С други думи има вероятност много от тях изцяло да изчезнат от градската среда.

 

Снимки: Unsplash

Вижте още: Марс някога е имал толкова много вода, че е бил практически океански свят