Когато мислите за Млечния път, вероятно си представяте спиралните ръкави на неговия диск – където ще намерите нашата Слънчева система – или издутината в сърцето му.

Но около всичко това е мистериозният звезден ореол: огромна област, която е рядко населена с най-старите звезди на галактиката и голяма част от нейната тъмна материя. Астрономите, изучаващи звездния ореол, току-що откриха повече от 200 от най-далечните звезди в Млечния път, като най-отдалечената е на повече от милион светлинни години, или почти половината от разстоянието до нашата съседна галактика Андромеда.

За да намерят тези звезди, изследователите анализираха данни от проект, наречен Next Generation Virgo Cluster Survey (NGVS), който използва телескопа Канада-Франция-Хавай (CFHT) на Мауна Кеа на Хаваите за изследване на галактики в клъстера на Дева, включително M87.

Въпреки че изследването не е предназначено специално за търсене на звезди в звездния ореол на Млечния път, известни като звезди RR Lyrae, астрономите са успели да идентифицират 208 такива обекта от данните.

„За да получим дълбока експозиция на M87 и галактиките около него, телескопът също улови звездите на преден план в същото поле, така че данните, които използвахме, са нещо като страничен продукт от това проучване“, казва в изявление Ютинг Фенг, докторант в Университета на Калифорния в Санта Крус, който ръководи проучването.

Звездите RR Lyrae могат да бъдат идентифицирани по тяхната пулсираща яркост, която може да се наблюдава от Земята.

„Начинът, по който тяхната яркост варира, прилича на ЕКГ – те са като сърдечните удари на галактиката, – така че яркостта се повишава бързо и намалява бавно и цикълът се повтаря перфектно с тази много характерна форма“, казва в изявлението Раджа Гухакурта, астроном от същия университет. „Освен това, ако измерите средната им яркост, тя е еднаква от звезда до звезда. Тази комбинация е фантастична за изучаване на структурата на галактиката.“

Чрез измерване на яркостта на звездите екипът успя да потвърди теоретичните оценки на галактическите разстояния и ще продължи да използва данните за усъвършенстване на галактическите модели.

„Тази стабилна извадка от далечни звезди RR Lyrae ни дава много мощен инструмент за изучаване на ореола и тестване на нашите текущи модели за размера и масата на нашата галактика“, завършва Фенг.

Екипът представя своите изследвания на срещата на Американското астрономическо общество в Сиатъл на 9 и 11 януари.

Снимка: Unsplash

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)