Спектроскопичният инструмент за тъмна енергия (DESI), намиращ се в Националната обсерватория Kitt Peak в Аризона, е насочил своя телескоп към небесата заради много важна задача. Той трябва да начертае разширяването на пространството, да изследва тъмната енергия, за която се смята, че съставлява 70 процента от Вселената, и да създаде нейната най-подробна 3D карта. Най-добрият начин да забележите черна дупка е да идентифицирате газа, праха и другия материал, който се влачи в нея, но това не е лесно да се види в по-малките галактики – нещо, за което трябва да помогнат високоточните спектрални данни, събрани от DESI. Добрата новина е, че само седем месеца след стартиране на мисията вече имаме рекордна, умопомрачителна, триизмерна картина на галактиката, доказваща възможностите на DESI и потенциала, който има за картографиране на пространството. Повече от 7.5 милиона галактики са начертани и каталогизирани и се смята, че до приключването на процеса през 2026 г. тази цифра ще нарасне до над 35 милиона галактики, предоставяйки на астрономите огромна библиотека от данни, които да анализират.

„В това има много красота“, казва астрофизик Джулиен Гай от Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ в Калифорния. Той добавя, че това са най-големите структури във Вселената, като в тях се откриват отпечатъци от историята й. DESI се състои от 5000 оптични влакна, всяко индивидуално контролирано и позиционирано от собствен малък робот. Тези влакна трябва да бъдат точно позиционирани в рамките на 10 микрона (или по-малко от дебелината на човешки косъм) и след това улавят проблясъци на светлината, докато се филтрират от Космоса надолу към Земята. Чрез тази оптична мрежа инструментът прави изображения от цветния спектър на милиони галактики, покриващи повече от една трета от цялото небе, преди да изчисли колко светлина е била изместена в червено – т.е. колко е била избутана към червения край на спектър поради разширяването на Вселената. Тъй като тази светлина може да отнеме до няколко милиарда години, за да достигне Земята, е възможно да се използват данни за червено отместване. Най-общо това означава, че колкото по-голямо е червеното отместване, толкова по-далече е нещо.

„DESI е наистина страхотен, защото улавя много по-слаби и много по-червени обекти“, казва астрономът Виктория Фосет от университета Дърам. Тя добавя: „Намираме доста екзотични системи, включително големи проби от редки обекти, които просто не сме били в състояние да проучим подробно преди“.

Снимки: DESI

Виж още: Ето какво ще стане, ако астероид наистина удари Земята (ВИДЕО)