Тази седмица в световните медии се разпространяваше една интересна история – че престоят в Космоса на Международната космическа станция трайно е променил 7% от ДНК на астронавта Скот Кели. Единственият проблем е, че това твърдение е невярно. Объркването произтича от неточна интерпретация от изследването на NASA “Twin Study”. То е свързано със Скот Кели и неговия еднояйчен близнак Марк, също бивш астронавт на NASA. Докато Скот е бил на МКС, Марк е останал на Земята като „мярка за сравнение“ - почти идентично генетично копие на брат си, което впоследствие учените ползват, за да установят доколко Космосът е променил тялото на Скот.

От експеримента произтичат интересни резултати: например стомашните бактерии при Скот Кели са се променили значително, докато е бил в Космоса. Що се отнася до генетични промени – да, такива са се случили – защитните „капачета“ на нишките на неговото ДНК, познати като теломери, са се увеличили, докато е бил на МКС. Космическата среда обаче не е променила перманентно 7% от неговото ДНК. Подобна промяна би означавала, че моделът гени в тялото по някакъв начин се е преподредил. Възможно е, разбира се, да се получат генетични мутации от радиацията на Слънцето и всъщност това е, което е открило изследването на NASA.

Близнаците Скот и Марк Кели.

Сравняването с изследвания на близнаците е показало, че Скот и Марк действително имат стотици уникални мутации в генома си и че някои от тези мутации са открити, след като Скот се е завърнал на Земята. Части от ДНК са се движели свободно в тялото му, което според космическата агенция е причинено от стреса на космическото пътуване. Мутациите на ДНК обаче не са толкова рядко срещани и според Дан Аркинг, професор по медицина в „Джон Хопкинс“, те се проявяват дори и само заради остаряването. Така се оказва, че целият шум, вдигнат около твърдението за промененото ДНК, е свързан не с промяна на генома, а само на начина, по който той се изразява. А това са две напълни различни неща.

Начинът на изразяване на гена се отнася до това, доколко активна е дадена частица от него. ДНК произвежда mRNA, клетки, които от своя страна произвеждат протеини, изпълняващи всички основни телесни функции. Генетичното изразяване реално дава представа за това, какво количество mRNA се произвежда. Гените са същите, просто действат малко по-различно. След завръщането на Скот у дома 93% от измененото действие на гените се е върнало към обичайното. 7% от гените обаче, свързани с имунната система, формиране на кости и ДНК възстановяване, все още продължават да действат различно. От NASA наричат тези гени „космически“ и набляга, че те са си същите въпреки мутацията. И добавят, че подобна промяна на действието на гените може да се получи и на Земята вследствие на множество различни фактори.

Тагове: