Дубай продължава да изненадва с напредъка си във високите технологии и идеите си относно бъдещето. Иначе казано, може би ще настъпи момент, в който ще си вземете летящо такси в Дубай и ще посетите град  на Марс… е, поне неговата имитация, която ще се съгради в пустинята край града. Обединените арабски емирства обявиха, че ще създадат симулирана обстановка като на Марс и ще изградят там селище, което ще се нарича Mars Science City. Проектът се създава с цел подготовка за бъдещо евентуално заселение на Червената планета.

В Mars Science City   ще има много взаимно свързани куполни сгради, които ще съдържат различни лаборатории, имитиращи обстановката и терена на планетата. Структурните планове включват използването на 3D технологии и топлинна и радиационна изолация. Учените ще използват лабораториите за разработка на технологии, които могат да бъдат от помощ при колонизацията на Марс и осигуряването на храна, вода и енергия там. Така заселниците няма да има нужда да прекарват години в ядене само на картофи. Освен лаборатории, имитацията на марсиански град ще има и музей, показващ най-големите постижения на човечеството в Космоса – сградата му ще бъде с 3D принтирани стени изцяло от пустинен пясък. Ще има и зони за деца, предвидени да увеличават интереса им в изследването на Космоса.

Веднага след финализирането на проекта, от Обединените арабски емирства смятат да проведат и експеримент с група хора, които да опитат да живеят там в продължение на година, изцяло в „марсиански“ условия. Проектът ще възлезе на около 140 милиона щатски долара и все още няма указан срок за завършване.

 

Тагове: