Университетът на Хавай обяви началото на мащабен проект с продължителност осем месеца, чиято задача е да симулира живота в изолацията на Марс, пише Slash Gear. За целта шестима специалисти с подготовка, сходна с тази на космонавти, вече влязоха в геодезична структура на остров Мауна Лоа, където ще живеят за въпросния период и ще събират важни данни за човешкото поведение и дейност. Целта е така натрупаната информация да помогне на НАСА за подготовката на бъдещи мисии до Червената планета.

Проектът е част от HI-SEAS Mission V и ще анализира как се справят хората при продължителна изолация и в условия, подобни на тези на Марс. Екипът ще работи с различни технически и животоподдържащи системи и въпреки че ще са под непрекъснато наблюдение, хората ще разчитат преди всичко на своите собствени усилия и самодостатъчност. За максимална автентичност дори комуникациите с външния свят ще са с 20-минутно забавяне, както би било на Марс.

Идеята е, че всяка мисия до планетата ще бъде изключително изолираща и ограничаваща и ще се живее в относително тясно пространство, докато храната ще е само от дълготрайни продукти. Участниците ще трябва не само да извършват научна дейност, но и да поддържат базата си, докато са напълно изолирани от семейство, приятели и собствената си планета.

Наскоро бе представена и друга концепция на убежище, което може да е ключ за оцеляването на Марс - The Mars Ice Home. Триизмерно принтираната версия на убежището спечели първа награда на организирания от NASA Centennial Challenge конкурс.

Виж още: Подобряват големия телескоп в Чили, за да търси планети в Алфа Центавър

Тагове: