Дори да не може да отидете до планетариум, това не значи, че не може да се насладите на впечатляваща гледка в небето. Особено ако харесвате астрономия, имате късмет. Комета, известна като Comet C/2020 F3 (NEOWISE), вече бе видима с невъоръжено око няколко пъти този месец и ще имате поне още няколко възможности да ѝ се насладите.

Според сайта Earth Sky между 12 и 15 юни кометата ще може да се види на свечеряване. В момента тя лети ниско над северозападния хоризонт и ако се задържи толкова ярка, ще може да се наблюдава и в края на месеца, малко по-високо в небето. Бинокъл би увеличил шанса ви да я видите, но ако веднъж разберете къде да гледате, няма да ви трябва допълнителна екипировка.

А колко е голяма кометата? От инфрачервеното ѝ излъчване може да спекулираме, че диаметърът е около 5 километра. Освен това е покрита с черни частици, останали от формирането ѝ заедно със Слънчевата ни система преди около 4.6 милиарда години.

Кометата ще е най-близо до Земята на 22-23 юли. Ако искате да зърнете NEOWISE, този месец е най-добрият ви шанс. Следващият такъв ще е през 8786 година.

*Снимка: shutterstock

Вижте още: Мистериозен астероид до Юпитер озадачи учените