За втори път в историята астрономи откриха радио сигнал, който се повтаря на регулярен и предвидим цикъл. Това може да означава, че тези непредвидими мистериозни радиолъчи от дълбокия космос, които периодично озадачават учените, всъщност са такива заради ограничения капацитет на нашите възможности за засичане.

FRB 121102 вече е най-известният и активен такъв лъч открит до момента. Астрономите предполагаха, че в неговата дейност няма никаква логика, но нов анализ открива редица странности.

Според учените, FRB 121102 има повтаряща се активност за период от 90 дни, след което остава безмълвен за още 67 дни. След това този цял 157-дневен цикъл се повтаря отново.  Ако анализът е верен, това означава, че новият цикъл на активност трябва да е започнал в началото на месеца.

Откритието е вълнуващо и може да помогне много за по-прецизното установяване на евентуалните източници на тези мистериозни сигнали. FRB лъчите са поредица от радиационни изригвания в радиоспектъра, които поотделно траят само няколко милисекунди. За този период обаче, те могат да отделят енергия, равна на стотици милиони Слънца.    

Виж още: Горещо космическо лято: Китай и САЩ тръгват към Марс