Американската космическа агенция NASA все още се чуди къде първо да изпрати своите космонавти - на Марс, Луната или на някой астероид. Но във всеки случай, накъдето и да излетят, астронавтите ще разполагат с чисто нов, подобрен скафандър, наречен Z-1.  
Прототипът на новият скафандър, който в момента преминава сериозни тестове е разработен за това, за да могат космонавтите да изпълняват всякакви действия в открития космос, в космическия апарат или на повърхността на планетите и астероидите с атмосфера, непригодна за дишане.  
В какво се състоят основните разлики на Z-1 от досегашните скафандри:

Първо, това е универсалният порт, разположен на задната част, който позволява свързване към различни типове съединителни елементи за включване към системите на космическия кораб за получаване на необходимия въздух. При нужда, към този порт може да се включва и автономна система за животоподдържане, с чиято помощ астронавтите може да изпълняват действия, без да са свързани с космическия апарат.
Друго основно качество на новият скафандър е подвижността, която осигурява - той е със специални гъвкави елементи, разположени на всички ключови елементи, така че астронавтите ще имат далеч по-голяма свобода на движение от сега. Те ще могат дори да се навеждат, взимайки проба от повърхността.

Z-1 е направен от специален материал, съставен от няколко различни слоя, предназначени за защита на тялото. Така например, един от тях предпазва от космическото лъчение, слоят от полиуретан и найлон предпазва от изтичане на въздуха, а слоят от полиефир прави така, че скафандъра да не губи формата си. Последният слой е изготвен от сложни композитни материали и предпазва тялото от резките температурни промени, създавайки максимален комфорт вътре в него.

 

Тагове: