Слънчевата сонда Parker най-сетне достигна атмосферата на Слънцето.

Апаратът на NASA прекара повече от три години, проправяйки си път между планетите, и постепенно се приближаваше да нашата звезда, за да научи повече за слънчевия вятър, който разпръсква заредени частици в Слънчевата система.

Тъй като слънчевата дейност има огромно отражение върху живота на Земята както в положителен, така и в отрицателен план, учените искат да научат повече за това, как функционира Слънцето. По този начин те ще могат да правят по-добри предвиждания за космическото време.

Досега Parker бе прелитал осем пъти около Слънцето, но за пръв път успя да се промуши в неговата атмосфера. Слънцето не е солидна сфера като нашата Земя, но има зона, в която огромната гравитация на звездата запазва слънчевата материя, която изригва. След определено разстояние обаче гравитационните и магнитните полета вече не са толкова силни и в резултат слънчевият вятър се разпръсква към цялата система. Тази критична точка сега бе измерена за пръв път благодарение на Parker. Данните от сондата показват, че тя е на 13 милиона км над повърхността на Слънцето.

Нещо повече, Parker открива, че критичната зона не е еднаква навсякъде, а някъде е по-близко, а другаде по-далече. Сондата успя да прекара само няколко часа, но при следващи прелитания се очаква Parker да се доближи дори по-близо – на само 6 милиона км от видимата повърхност на звездата.

Когато се отдалечи от Слънцето, сондата ще има за задача да изследва физиката на зигзагообразните структури в слънчевия вятър.

Снимка: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Виж ощеЗа пореден път: NASA отлага пускането на телескопа "Джеймс Уеб"

 

Тагове: