Първото издание на Българския гейминг маратон ще обедини родната гейминг общност в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет. Онлайн фестивалът, посветен на видеоигрите, чиято програма ще бъде анонсирана поетапно в официалния сайт на събитието, ще започне рано сутринта и ще включва над 100 часа видео стрийминг и турнири, представени от множество популярни и изгряващи личности и организации от растящата българска гейминг среда.

Организатори на Българския гейминг маратон са TDB Play - новосформирана агенция с фокус видеоигри, електронни спортове и geek култура. Към момента участие в първото издание на маратона са потвърдили над 20 от най-популярните гейминг стриймъри в България, които специално за фестивала ще създадат своя онлайн шоупрограма. Сред тях са имена със стотици хиляди фенове в социалните мрежи, между които актьорът с гейминг афинитет Китодар Тодоров, познатите на феновете на видеоигрите от всички възрасти Aetheltryth, дуото Павел Колев и Ицака и много други. Във фестивала ще вземат участие и разпознаваеми лица от други обществени и културни сфери.

„Видеоигрите са не само най-богатата и бързорастяща развлекателна индустрия в света, но забавлението чрез видеоигри е и най-популярната форма на развлечение за поколенията, родени след 1980 година. От нишова субкултура видеоигрите се превърнаха в неделима, дори централна част от съвременния начин на живот. За пример - през 90-те години в България тийнейджърите си говорехме основно за музикалните клипове по MTV и любимите отбори в NBA, а подрастващото поколение сега си говори за любими видеоигри, персонажи от тях и стриймъри“ – коментира Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play и организатор на събитието. „Често схващането за видеоигрите е, че предлагат забавление само на т.нар. хардкор геймъри, а всъщност игрите доказаха, особено в новата COVID-19 действителност, че могат да предложат пълноценно забавление за всекиго. С Гейминг маратона целим да покажем именно това - че видеоигрите могат да бъдат за всеки.“

В рамките на Българския гейминг маратон феновете ще могат да се насладят на пъстра палитра от онлайн стриймове, турнири и предизвикателства, а новодошлите в света на видеоигрите - да се запознаят с един нов и магичен свят.

Очаквайте игри като GTA V - най-популярната за стриймване в момента игра в България, вечните Minecraft и CS:GO, мобилната Brawl Stars, виртуални мотоспортове, стратегическата DOTA 2 и други.

Тагове: