В геймърския свят последната година (2013) ще се запомни с едно паметно събитие, а именно новината, че Valve разкри плана си за пускането на собствена игрална конзола (Steam Machine) и фирмена операционна система (Steam OS). С това най-успешната игрална платформа, Steam на Valve си осигурява благодатна почва за всички налични заглавия в онлайн магазина си. Но и не само това, защото Valve най-сетне ще се „отърве“ от Windows на Microsoft, реализирайки собствената си Linux базирана ОС.


И ето, че днес на CES 2014 в Лас Вегас, Valve и Alienware представиха своя първи прототип на Steam конзолата. Със 7,6см височина и 20см дължина Alienware Steam Machine е с размерите на малка игрална конзола, която ще се продава на доста конкурентна цена спрямо Xbox One и Playstation 4. И, ДА, Valve конзолата ще достави пълно PC изживяване във Full HD 1080p резолюция на вашия телевизор в хола.
Както знаете Alienware е филиал на Dell и благодарение на това има канали за дистрибуция в над 60 държави, което гарантира световно покритие за Steam конзолите, след тяхното официално пускане в продажба.


За съжаление на CES 2014 не бях разкрити никакви други подробности за съвместния продукт на Valve и Alienware (Dell), а само бе представен прототип, даващ представа за дизайна на конзолата, която идва в комплект със Steam контролер и инсталирана Steam OS.
Сама по себе си Steam OS е просто пригодена версия на настолното приложение на Steam за Windows, но работещо на голям екран, за по-добра видимост от вашата позиция на дивана.


Сред предполагаемите характеристики на Alienware Steam Machine влизат неразкрит до момента Intel процесор + nVidia графичен процесор. Другите достойнства на конзолата са четирите USB 3.0 порта, HDMI порт, Gigabit Eternet и оптичен аудио изход.


Всъщност идеята на Valve и Alienware не е да конкурират 1 към 1 конзолите на Microsoft и Sony, а просто да предоставят една по-отворена платформа, работеща в хола, за потребителите, които до сега бяха ограничавани от Windows OS.

Колегите ни от The Verge са направили страхотно видео за Steam Machine, затова ви препоръчваме да го изгледате.

 

 

iFixit разглобиха Steam Machine. Откриха части за 1300 долара!