Valve, създател на Steam (игралната платформа, студио и разпространител), е най-новата компания, която се присъедини към Linux фондацията - неправителствена организация, натоварена с формиране и застъпничество на операционната система с отворен код.

Този ход не е голяма изненада, имайки предвид, че Valve прие Linux за своя наскоро представен Steam OS, операционна система, която ще бъде използвана за ново поколение игрални конзоли "Steam Machines", които се очакват в средата на 2014 г. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Valve Гейб Ноел описа операционната система с отворен код като "бъдещето на игрите" на LinuxCon преди няколко месеца.

През юли 2012, Ноел описа Windows 8 като "катастрофа за всички в PC пространството", въпреки че по-голямата част на Steam играчите използват Windows-базирани персонални компютри. Но след обвързването с Linux, е ясно, че компанията би желала да види повече играчи, които приемат операционната система с отворен код вместо тази на Microsoft.


"Присъединяването към Linux фондацията е един от многото начини Valve да инвестира в развитието на Linux игрите", каза Майк Сартейн, ключов член на екипа на Linux. "Чрез тези усилия, ние се надяваме да дадем инструменти на разработчиците за изграждане на нови преживявания под Linux, да принудим производителите на хардуер да променят приоритетите си в наша подкрепа и в крайна сметка да доставим елегантна и отворена платформа за потребителите на Linux."


Фондацията с нестопанска цел HSA - Heterogeneous System Architecture (консорциум, основан от AMD, ARM, Qualcomm и Samsung) и start-up компанията Cloudius Systems също се присъединиха към Linux фондацията днес.

 

Тагове: