Не отдавна беше обявена SteamOS, операционна система базирана на Linux, а скоро научихме и за Steam Machine – бета програма, благодарение на която 300 потребители ще получат прототипи на бъдещи PC-та със Steam OS. От Valve обявиха параметрите на устройствата. „Искахме да постигнем определени дизайнерски решения, с които не са се сблъсквали производителите от миналото”, заявява Greg Coomer от Valve. „Едно от тях е да съчетаем висока производителност във форма, подходяща за всекидневната”.

 

Valve ще произведe високотехнологична машина, но която може да бъде разширявана от потребители и външни компании. Прототипът ще може да бъде подобряван – ще може да се сменя процесорът, видео картата, твърдият дискът и дори дънната платка – точно както всяка официална бройка, която ще направи своята премиера през 2014г. „Освен, че всеки може да подобрява устройството, всеки може да си сглоби и изцяло свое – само трябва да закупи нужните компоненти, които да монтира. Очакваме да има хора, които ще направят именно това”, добавя Coomer.

Ето и параметрите на прототипите, обявени от Valve:

GPU: бройки с Nvidia Titan, GTX780, GTX760 или с GTX660

CPU: варианти с Intel i7-4770, i5-4570 или с i3 процесор

RAM: 16 GB DDR3-1600 (CPU), 3 GB DDR5 (GPU)

Памет: 1 TB/8 GB Hybrid SSHD

Захранване: Вътрешно, 450w 80Plus Gold

Размери: около 30 x 31.5 x 7 см

 

Ако изключим варианта с Nvidia Titan, останалите параметри не са „зашеметяващи”, но са сред най-добрите. Според The Verge сглобяване на такава конзола ще струва между 700 и 1800 долара. От Valve заявиха, че все още не може да се каже със сигурност как ще изглеждат финалните продукти, които ще бъдат произвеждани от различни компании. Според Coomer „Хардуерните параметри на много от финалните продукти ще се различат от тези на прототипите”. Все още няма снимки, които да ни покажат устройствата, но от Valve обещават, че това ще стане факт преди разпространението на бета бройките. Тогава ще бъде разкрита и допълнителна информация за Steam Controller.

 

Тагове: