След като миналата седмица Мтел официално обяви и стартира 4G мрежата си, тази сутрин компанията за първи път демонстрира 4.5G свързаност. На специално медийно събитие в централата на компанията главният директор “Технологии” Деян Кастелиц демонстрира експерименталната LTE-Advanced мрежа. Скоростта на сваляне по време на демонстрацията стигна до малко над 200 Mbps в пиковите моменти, като средната скорост беше малко над 170 Mbps, измерени с приложението SpeedTest.

Технологията, която беше демонстрирана тази сутрин, комбинира честотни ленти в различен спектър, с които се осигуряват по-високите скорости за пренос на данни. По-конкретно днес Мтел използва комбинация от 10 MHz честотна лента в 1800 MHz спектър и 15 MHz на 2100 MHz. Технологията, която се нарича carrier aggregation, всъщност стои зад т.нар. LTE-Advanced стандарт, който се счита за първата стъпка към 5G мрежите. Тя изисква както наличен мрежови ресурс от компанията, така и поддръжка от смартфоните на потребителите, като за демонстрацията днес беше използван Samsung Galaxy S7. При демонстрацията днес г-н Кастелиц уточни, че това е само тест, с който да се покажат бъдещите възможности на мрежата, като Мтел няма конкретни планове за масово въвеждане на LTE-Advanced у нас.

 

Късно в неделя Мтел даде достъп до своята 4G мрежа, която при старта поддържа теоретична максимална скорост от 86 Mbps, която е двойно по-висока от досегашната 3G мрежа на компанията. Според Деян Кастелиц скоростта ще нарасне до 130 Mbps в близките седмици, след като приключи процесът по пренастройване на честотния спектър от Комисията за регулиране на съобщенията. На практика обаче 4G скоростите за момента са сравними с тези при използване на 3G, при тестове със SpeedTest.

В момента LTE мрежата на Мтел покрива 75% от населението на страната в големите градове и курортите. Плановете на компанията са до края на годината покритието да надвиши 80% с постепенно добавяне на нови населени места към мрежата. 4G мрежата е и основният фокус в инвестициите в мрежата на Мтел, които възлизат на над 200 млн. лв. през тази година.

 

Вижте още подробности за 4G мрежата на Мтел.

Тагове: