Да гледаш на нещата без предразсъдъци – това означава по смисъл английската фраза open mind. И неслучайно именно така се казва инициативата на Telenor за хора с физически увреждания, която насърчава тяхното професионално развитие. На специална пресконференция днес представители на телекома поставиха старта на третото издание на OpenMind и разказаха за програмата, която заявява пред света и най-вече пред пазара на труда, че хората с физически увреждания са абсолютно равнопоставени с останалите, както и че ограниченията им не са свързани с липса на умения и качества. Благодарение на бурното развитие на технологиите, разбиването на предразсъдъците и работата в насока всички да се чувстват еднакво приети и конкурентоспособни на работното място, хората с увреждания намират своя кариерен път, подкрепени от Telenor и OpenMind.

В конференцията се включиха главният изпълнителен директор на компанията Оле Бьорн Шулстъд, както и главният директор „Човешки ресурси“ Брад Библоу. Двамата споделиха вълнението си относно старта на OpenMind за трети път и значимостта, която тя има за тях както в личен, така и професионален план. На събитието говори и председателят на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, който сподели своите възгледи за OpenMind и за нуждата от още такива програми, които да интегрират хората с увреждания просто като хора, които са имат същия потенциал за развитие, колкото и останалите. Специален гост бе Ингрид Ииме – ръководител на програмата OpenMind за Тelenor Норвегия, която сподели мнението си не само като професионалист с опит, но и като човек, който живее с физическо увреждане. От своя страна Оле Бьорн Шулстъд подкрепи за пореден път каузата, споделяйки, че добрите резултати са налице, а цялостната полза от инициативата – огромна. Всички презентатори се обединиха около вече доказаната теза, че OpenMind е от огромно значение за пазара на труда у нас и има нужда да продължи да се развива и обогатява.

Тази година мобилният оператор отново ще приеме трима нови служители с физически увреждания в редиците си и ще им даде възможност да израснат и да се развият в рамките на компанията. Те ще работят по конкретни проекти в период от две години, а след края на този задължителен цикъл ще получат възможност да останат на постоянна работа или да продължат да се реализират извън компанията с подкрепа от нея. От Telenor подчертаха нуждата и от равнопоставена работна среда, която да осигурява и добри условия, които да не изискват от човека с физическо увреждане да проявява прекомерни усилия и които да не го изправят пред затруднения. Вдъхновението, което OpenMind дава специално за България и към други големи компании, е голямо най-вече поради успешността на програмата, която действително спомага за разгръщането на потенциала на хората с физически увреждания и троши бариерите пред тях.