От дистанционното откриване на банкова сметка със селфи, до напълно автоматизираното събиране на клиентски вземания и подновяването на застрахователната полица от удобството на дома с няколко клика… финансовата индустрия днес преминава през бърза дигитална трансформация и се радва на все по-голям интерес от страна на клиентите, свикнали да пестят време и усилия.

След успеха на първия сезон на "Програмата за иновации на Visa в България", в рамките на който бяха проведени дизайн сесии, срещи с клиенти и партньори на Visa и беше привлечен капитал на обща стойност от над 5 милиона евро, в началото на април тази година Програмата приветства и няколко нови стартъпи в България. Това са Boleron - платформата за изцяло дигитализирано застраховане, e-Collect, която предлага напълно автоматизирана платформа за управление на вземанията; стартъпът New Pay – решение, което предоставя алтернативен метод за онлайн разплащане с разсрочване на вноски и моментно финансиране; румънският финтех PayByFace, който предлага платформа за биометрична обработка на плащанията, и IRIS Solutions, който осигурява достъпни и сигурни плащания за крайни потребители и търговци въз основа на отвореното банкиране.

Второто издание на Програмата се фокусира върху четири предизвикателства пред потребителите, малкия бизнес и финансовите институции. Те са свързани с изграждане на бъдещето на търговията, ускоряване на банковата трансформация, подобряване на клиентското преживяване и стимулиране на социалната промяна.

В допълнение Програмата за иновации на Visa и Eleven тази година насърчи участието на повече жени – основателки на компании, като въведе специална категория за жени предприемачи. Това даде резултат и Програмата приветства първата жена основателка финтех компания – Галя Димитрова от IRIS Solutions. Ето какво сподели тя за Програмата: „Има много програми за финтех иновации, но тази е уникална. Тя предлага възможности на предприемачите да ползват API на Visa чрез платформата Visa Developer Platform и дава достъп до глобалната мрежа от партньори и клиенти на Visa. Фондът за рискови инвестиции Eleven дава допълнителна добавена стойност на Програмата чрез своята общност от компании, ментори и инвеститори и натрупано знание и опит за развитие на стартъпи“.