Мистиката на изоставените постройки и огромни бази – това е нещо, което нееднократно сме обяснявали колко ни впечатлява (вижте: Спомен от Студената война: призрачни снимки на изоставена атомна централа). Чувството е интересно – да видим как природата завладява места, в които е кипяла усилена дейност, които са стрували милиони, а в един момент – просто по една или друга причина, са оставени на произвола.

Роланд Милър е фотограф, който през последните 25 години прави снимки на изоставените космодруми на NASA. Проектът се нарича Abandoned in Place, а в момента се провежда Kickstarter кампания. Нейната идея е да се съберат достатъчно средства, за да се издаде албум със снимки.

„Това са наистина красиви места, а едно от предизвикателствата пред фотографа е не просто да направи снимки тип „стар хамбар“, в които се разчита изцяло на носталгията. Идеята е да се навлезе по-дълбоко от това“, коментира Роланд Милър. „Тези местности са отличен пример, който доказва временното ни присъствие. Разкриха се пред мен на много различни нива.“

Интересът на Милър към подобен тип фотография започва през 1988 г., когато посещава Кейп Канаверал, в който е разположена авиобазата на ВВС на САЩ "Кейп Канаверал" и Космическият център "Джон Ф. Кенеди". Фотографът става свидетел на опразването на офис сграда, а в момента, в който вижда празните помещения, решава, че задължително трябва да ги фотографира.

През годините той получава достъп от NASA до множество изоставени обекти на Агенцията. Милър не иска хората да смятат творбите му като критика към NASA, а по-скоро като отбелязване на приноса, който са имали. Разгледайте снимките в галерията ни, а ако искате да подкрепите фотографа, можете да посетите кампанията в Kickstarter, която изтича на 17 ноември.

Магнетичните снимки, които „Розета“ направи на кометата 67P (галерия)