Седмицата беше страхотна! Ние, хората, приземихме за първи път космически апарат върху повърхността на комета. Сложната процедура, за която можете да прочетете всичко тук, завърши с успешен край. С риск да се повторим – страхотно.

От стотици години хората гледаме небето, а в него сме забелязвали ярки обекти, които внезапно се появяват, остават впечатляваща следа, а след това продължават по своя път. Толкова далечни са били тези обекти, но сега са по-близо от всякога – благодарение на мисията "Розета". Толкова близо, че вече имаме и първите снимки. Повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко е осеяна с неравности и назъбени скали.

В галерията ще откриете някои от първите снимки (включително тези, на които се вижда как "Филе" се отправя към 7-часовото пътешествие към повърхността). Припомняме, че снимките идват от 510 млн. километра от нашата планета.

Самата комета е изключително черна, а някои от снимките са допълнително изсветлени, за да се различават детайлите. "Розета" е оборудван с широкообективна камера OSIRIS. "Филе" разполага с два инструмента за заснемане – комплект от шест камери, наречен CIVA, с който се правят снимки на повърхността. Налична е и още една камера, наречена ROLIS, която е правила снимки, докато е траело спускането. Разгледайте галерията, заслужава си.

А чухте ли песента на кометата?