Технологичният век, в който живеем, ни научи да се информираме за хода на времето основно от екрана на мобилния си телефон. Много преди ерата на смартфоните, преди електричеството и дори преди двигателите с вътрешно горене обаче нашите далечни прапрадядовци са разчитали на съвършено различен инструмент за тази цел.

Вижте още: Новият часовник на Hublot струва цели 25 000 долара, и то платими само в биткойн

Един от най-удивителните примери за ювелирно майсторство и гениален инженеринг – микромашина, която всеки е можел да носи първо в джоба си, а след това дори на китката си – е механичният часовник.

Днес, в епохата на електронните комуникации добрите стари часовници отдавна не са необходимост. Но това не означава, че са изчезнали – напротив. В нашата модерна епоха те са нещо много повече от инструмент за измерване на времето. Те са символ на стил, изящество и индивидуалност. А много от тях – все така абсолютни инженерни шедьоври, които буквално смайват с фин дизайн и невъобразима комплексност.

Именно на тези върхове на модерното часовникарско майсторство сме посветили този текст. Ето десет от най-умопомрачително сложните механични часовници, създавани някога от човешка ръка. И като казваме „ръка“, имаме предвид точно това – всички те са ювелирни уникати, изработени изцяло ръчно, почти без намесата на машини.

Patek Philippe Sky Moon Tourbillon

Като един от най-комплексните модели на бранда, този часовник разполага с два циферблата, за да може да побере изключително фините 13 различни функционални усложнения. Безспорно абсолютният шедьовър сред тях е свръхдетайлната звездна карта на цялото северно полукълбо, позволяваща на собственика на този часовник да се ориентира по разположението на небесните тела. Прибавете към това още вечен календар, индикатор за фазата и орбитата на Луната, както и за циклите на високосните години.

Корпусът на Sky Moon Tourbillon е изработен от 18-каратово бяло злато, а гравирането му е отнело над 100 часа и е извършено изцяло ръчно. Часовникът се състои от 687 части, а цената му варира от 980 000 до над милион евро.

Vacheron Constantin Reference 57260

За часовниците Vacheron Constantin е това, което е брандът Bentley за автомобилите – непреходна класика, синоним на висша класа и аристократичен вкус. The Reference 57260 е ярък пример за това – един от най-комплексните джобни часовници, създавани някога, той включва цели 57 функционални усложнения и се състои от над 2800 различни компонента.

Говорим за цели девет различни астрономически календара, осем функции, свързани с еврейския календар, и седем уникални аларми. Изработката на The Reference 57260 е отнело на майсторите на Vacheron Constantin цели 8 години и едва ли ще изненадаме някого с факта, че цената му също е астрономическа – над 10 милиона долара.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600

И докато The Reference 57260 е наистина смайващо произведение на часовникарското изкуство, той все пак има един основен недостатък – говорим за доста обемист хронограф с диаметър близо 10 сантиметра и 50 мм дебелина. Доста сериозни размери дори за класически джобен часовник.

Ако искате нещо не по-малко комплексно, но в „ръчен“ формат, през 2017 Vacheron Constantin показаха официално Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600 – бутиков модел, част от супер секретен проект на компанията, датиращ още от 2012 година.

Този модел предлага „едва“ 23 различни усложнения и както подсказва името му, повечето от тях са с астрономическа ориентация. Освен „класики“, като лунен и вечен календар, фази на Луната и дължината на деня и нощта, Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600 показва още и часа на изгрева и залеза през различните сезони, включва индикация за зимното и лятно равноденствие, както и за движението на зодиакалните знаци.

Цената е скромна – „само“ 1 милион долара.

Breguet No. 160 ‘Marie Antoinette’

Breguet твърдят, че този модел е поръчан от станалата печално известна френска кралица Мария Антоанета през 1782 година.

Наричан лирично „часовникарска поема“, Breguet No. 160 ‘Marie Antoinette’ е уникален не само с изключителната си комплексност, но и с ювелирната си изработка. Часовникът включва хронограф, вечен календар, механизъм за енергиен резерв, поддържащ движението дори когато не се носи, и дори термометър. Корпусът пък е триумф на финото часовникарско и бижутерско изкуство – изработен от платина, злато и инкрустиран с рубини и сапфири.

Работата по часовника е започната от Абрахам Луи Бреге – основателят на световноизвестната часовникарска компания през 1782, и е завършен едва през 1827  четири години след смъртта му от неговия син.

Струва малко състояние – оценен е на повече от 30 милиона долара, което вероятно обяснява кражбата му от Музея за ислямско изкуство в Йерусалим през 1983 година, и е в неизвестност цели 24 години. Намерен е едва през 2007.

A. Lange & Söhne Grand Complication

„Стандартен“ часовник, носещ щампата на A. Lange & Söhne, обикновено струва над 20 000 евро, така че лесно можете да си представите цената на модел, изработен в силно лимитирана серия от точно шест часовника, включващи 876 индивидуални компонента, 67 от които са различни скъпоценни камъни.


Grand Complication предлага вечен календар, отбелязващ с швейцарска точност всеки ден от месеца за период от четири години, ръчно гравиран корпус и се продава за нищо и никаквите 2 милиона евро.

Patek Philippe Grandmaster Chime

Създаден по случай 175-ата годишнина на световноизвестното часовникарско ателие, този изцяло ръчно сглобен часовник се състои от 1366 отделни елемента и предлага 20 различни функционални усложнения.

Уникалната конструкция с два циферблата позволява свободно въртене около оста на каишката, а корпусът е изработен от 18-каратово розово злато.

За да се сдобиете с подобен уникат, не е достатъчно просто да разполагате с 2 милиона евро. Ще трябва да преминете през интервю и евентуално одобрение от Тиери Стърн – председателя на Patek Philippe.

Harry Winston Opus 14

Harry Winston е една от малкото американски компании с „швейцарска“ репутация в часовникарския бизнес. Появилият се през 2015 Opus 14 само затвърждава водещата им позиция в бранша с уникален ръчен часовник, предлагащ серия от супер комплексни циферблати с общ диаметър от 54.7 мм.

Зад футуристичния дизайн на Opus 14 се крие автоматичен механизъм, състоящ се от 1066 индивидуални части, енергиен резерв от цели 68 часа и 124 инкрустации с различни скъпоценни камъни.

Цената е изненадващо ниска – около 360 000 евро.

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica à Grande Sonnerie

Jaeger-LeCoultre е бранд за пуристи – ювелирни часовници с максимално изчистен, класически дизайн. Именно това е едно от нещата, които правят Hybris Mechanica à Grande Sonnerie уникален – един от малкото модели на компанията, които биха стояли по-добре на китката на Робокоп, отколкото на някоя коронована особа.

Показан за пръв път през 2009, този часовник включва две отделни функционални усложнения, захранващи впечатляващ набор от разнообразни опции – три различни аларми, турбийон, балансиращо колело и скелетен циферблат.

Цената е подобаваща – малко под 900 000 евро.

IWC Portuguese Sidérale Scafusia

Този модел на IWC дебютира през 2011 и е един от най-комплексните (и скъпи) часовници на компанията. Sidérale Scafusia е част от легендарна Portuguese колекция, на която между другото е фен и Франк Ъндърууд – главният герой/злодей от House of Cards.

Това, което прави този часовник специален, е неговият уникален допълнителен циферблат. Той показва времето на база позицията на Земята спрямо фиксирана звезда, което е различно от класическото 24-часово време на Слънчевата система.

 

Друг уникален елемент е специалният турбийон с постоянна сила, който позволява на механизма да компенсира вариациите в ускорението. На обратната си страна Sidérale Scafusia разполага с още две ключови усложнения – звездна карта, която може да се настрои спрямо всяка позиция по земното кълбо и вечен календар.

Може да е ваш срещу само 820 000 долара.

Greubel Forsey Grande Sonnerie

Едно от най-впечатляващите неща в този супер комплексен часовник е фактът, че корпусът му е с дебелина едва 16.13 мм. За модел, който предлага 24-секунден турбийон, уникален набор от аларми, в това число функция за отбелязване на всеки час, всеки четвърт час и минутен репетир, това е доста сериозно постижение на модерното часовникарско майсторство.

Grande Sonnerie включва 935 индивидуални елемента, а корпусът му е изработен от бяло злато и титан.

Струва малко над 1 милион евро.