Аз съм техно гийк. Маниакално обсебен съм от всичко, свързано с високите технологии – всевъзможни джаджи, мобилни телефони, компютри, видеоигри, дигитално аудио и видео.

По отношение на един от най-мъжките видове аксесоари обаче съм изненадващо old school – предпочитам часовници, които разчитат на добрите стари аналогови механизми. Парадокс? Нищо подобно! Просто винаги заобикалям така наречените „смарт“ часовници отдалеч по точно една, безкрайно тривиална причина – живота на батерията им.

Откровено казано, телефонът ми вече представлява достатъчно голям и досаден ежедневен ангажимент и изисква от мен непрекъснато да съм нащрек за това, колко от скъпоценния заряд на батерията му е наличен. Когато обаче прибавим към него чифт безжични слушалки, лаптоп, два гейм контролера, плюс безжична мишка и клавиатура, вероятно сами разбирате, че в живота ми просто няма място за още един мигащ low battery LED индикатор.

Или по-точно казано – нямаше. Поне до срещата ми с новия Huawei Watch GT.

Един часовник с много лица

Две седмици безпроблемно използване. Хм. Това звучи, меко казано, обещаващо на фона на повечето конкуренти в сегмента, които обикновено започват да пискат за зарядно най-много на втория или третия ден. Ок, Huawei, привлякохте вниманието ми, да видим какво друго предлага тази щуротия.
Оказва се – изненадващо много. Но да вървим поред – започваме от вън навътре.

Един друг проблем, който по принцип имам не само с „умните“, а с часовниците изобщо, е дебелината на корпуса им.

Откровено казано, предпочитам големи, дори бих казал огромни часовници – двата ми любими бранда в това отношение са италианците U-Boat и Panerai. И двете компании де факто нямат модел с диагонал под 50 мм. А това си е... доста като за часовник. Само за сведение „класическият“ размер на типичен мъжки часовник обикновено е между 38 и 43 мм.

Дребното неудобство на U-Boat, Panerai или някой от по-едрите Breitling-и (изключая скандалната им цена) е, че те освен големи са и доста дебели – говорим за 14–18 мм корпус. Което означава, че ако искате да ги носите с дреха с дълъг ръкав (например риза), часовникът ще трябва да е върху маншета й. Което лично за мен е неестетично и честно казано, ме дразни.

Между другото това е недостатък на дизайна и на повечето „спортни“ часовници (неща като Casio G-Shock например), към който за съжаление най-често залитат и масовите смартуоч модели.

За щастие Huawei не са се подвели по тази странна „мода“ и това, което са създали в лицето на Watch GT, е един изключително елегантен часовник, който като габарити се доближава повече до т.нар. dresswatch клас (часовници, подходящи за комбиниране с официално облекло). С 46 мм диаметър на циферблата Watch GT попада в златната среда по отношение на размера за класически мъжки часовник – нито прекалено малък, нито тотално over the top, в стила на Panerai и U-Boat.

Подобни съображения вероятно ви звучат като излишна снобария, но в действителност са чисто практически и са свързани с универсалността на използване. Както повечето си конкуренти, Huawei Watch GT позволява избор от много и различни лица (watch faces), издържани в различни стилове. Отделно каишката му е така конструирана, че позволява лесна подмяна без използване на инструменти.

Благодарение на тези му две на вид дребни, но всъщност изключително важни конструкционни особености с Watch GT имате един часовник, но подходящ за много и различни сценарии.

Искате чисто фитнес ориентиран, спортен модел? Избирате циферблат с подходящ дизайн (между другото става светкавично, като просто натиснете и задържите пръста си върху сензорния екран), слагате му практична силиконова или NATO/ZULU каишка и воала! Имате си спортен часовник!

Модел за отговорна бизнес среща? Сменяте каишката с елегантна кожена или подходяща метална (Shark Mesh например е класика), подбирате адекватен watch face и готово – имате изискан бизнес часовник. Хитро, нали?

Функциите, stupid!?

Да, да, как мога да изпиша вече близо 4000 символа, за смарт часовник при това, и да не кажа нищо по точно тази тема? Срамота!

Поправям се веднага. Huawei Watch GT покрива всички необходими изисквания за модерен wearable дивайс. Първо и преди всичко имате функции за непрекъснато следене на сърдечния ритъм и качеството на съня.

В комбинация с отличната Huawei Health апликация тези две опции ще ви осигурят подробна статистика с разбивка по дни, седмици и месеци плюс подходящи препоръки за подобряване качеството на съня ви и уведомления, когато сърдечният ви ритъм премине определена граница.

Отделно разполагате с огромен набор от различни предварително програмирани сценарии за най-разнообразни спортни дейности – бягане, колоездене, джогинг, хайкинг, плуване.

Да, правилно сте прочели последното – плуване! Huawei Watch GT е водоустойчив, сертифициран за дълбочина до 50 метра. Това означава, че без проблем можете да го използвате в басейн или в сладка вода. По принцип Huawei твърдят, че няма проблем да го потапяте и в солена, но все пак имайте едно наум точно по този въпрос. Дълбоководни гмуркания, сауна и горещи душове, разбира се, са напълно изключени, но това е стандартно ограничение за всички електронни устройства от подобен клас.

За любителите на силни усещания Watch GT предлага висотомер, барометър, вградени компас и GPS, както и апликация за прогнозата за времето.
Естествено, налична е и опция за настройване на аларма, която да ви буди в определен час – отлична опция за хора, които не биха искали да спят със смартфон до главата си.

Изключително полезна екстра е и функцията за намиране на телефона ви. Просто чуквате върху Find my phone и ако смартфонът ви е в рамките на Bluetooth връзката, той ще започне да звъни, за да го откриете по-лесно.

Всички тези благини, разбира се, биха били във висша степен безполезни, ако дисплеят, върху който се визуализират, е с ниско качество. За щастие Huawei са се постарали в това отношение и Watch GT предлага един от най големите, ярки и високорезолюционни дисплеи в смартуоч сегмента – 1.39-инчов AMOLED с разделителна способност от 454 x 454 пиксела.

В резултат видимостта на екрана под пряка слънчева светлина е отлична, а дори най-дребните символи са ясно различими благодарение на внушителната пикселна гъстота от 326 ppi.

Две седмици с едно зареждане?

Време е да обърнем специално внимание и на така да се каже „гвоздея на програмата“ – декларираните от Huawei до 14 дни време за непрекъснато използване с един заряд на батерията. Разбира се, тук говорим за строго ограничени сценарии, включващи деактивиране на вградения GPS и не повече от 90 минути спортна активност седмично.

Въпреки това за ден нормално използване (с активирани GPS и постоянно следене на сърдечния ритъм) зарядът на батерията намаля с 10%, което ме навежда на мисълта, че 8–10 дни са изцяло в границите на възможното. Повече по този въпрос в ревюто, което планирам, след като прекарам в компанията на Watch GT поне месец.

Как Huawei са постигнали немислимото и са успели да предложат толкова впечатляваща издръжливост на батерията? Отговорът се нарича Light OS – операционната система тяхна собствена разработка, която използва Watch GT.

Плюсовете на едно подобно решение са повече от очевидни – благодарение на изключителната си оптимизация Light OS съумява да осигури рекордно дълъг живот на батерията на Watch GT. Тъй като е операционна среда със затворен код обаче, специално адаптирана за нуждите на устройства с бранда на Huawei, Light OS не позволява инсталиране и използване на допълнителни приложения освен тези, които идват с Watch GT.

Няма как и да качвате външно съдържание върху вградената памет на часовника – например музика.

Функционалността по отношение на нотификации също е относително ограничена – можете видите кой ви звъни и да отхвърляте входящи повиквания, но не можете да провеждате телефонни разговори директно от часовника например. Няма как и да отговаряте на входящи съобщения, дори няма как да прегледате пълното им съдържание без помощта на свързан към Watch GT телефон.

От тази гледна точка Watch GT е по-скоро продължение, а не заместител на любимия ви Android или iOS смартфон.

За сметка на това всички налични апликации работят отлично – часовникът реагира леко, пъргаво и без забавяния, а интерфейсът на всяко от приложенията е елегантно изчистен – един поглед върху дисплея ви е достатъчен, за да получите светкавично цялата информация, която ви е необходима.

Всяка от вградените фитнес програми например включва индикатор за нивото на сърдечния ритъм, визуализиран под формата на полукръг по периферията циферблата. Съответно той е разграфен на зони – синя (покой), зелена (нормален ритъм) и червена (над нормата). В центъра с големи символи са отбелязани текущият ви сърдечен ритъм, засеченото време за съответната физическа активност и количеството изгорени калории. Лесно, просто, ясно и прегледно!

В заключение

С Watch GT Huawei предлагат изключително интересна алтернатива – смартуоч с изключително атрактивна цена и рекорден живот на батерията за сметка на известни компромиси с функционалността.

Лично за мен цената и животът на батерията (особено животът на батерията) бият всякаква функционалност. Защото всяка функция – дори и най-извънземно технологичната, престава да съществува в момента, в който батерията на часовника предаде богу дух. Така че IMHO, но Huawei имат безспорен победител в лицето на Watch GT – особено що се отнася до хората като мен, за които „практичност“ >>> всякакви „екстри“ със съмнителна полезност в бездруго задръстеното ми със задачи ежедневие.