Когато говорим за смисъла на живота, откриваме отговори навсякъде. Според Монти Пайтън смисълът е да си добър с хората, да не ядеш мазно, да четеш по някоя книга, да се движиш и да живееш в хармония с хората. Според Дълбока Мисъл пък отговорът е 42. Кратко и ясно, нали? Всеки човек има собствена идея за това, какво придава плътност на битието му. Точно това е ключовото и за всеки технологичен продукт - всеки потребител ще открие своя смисъл в него, съобразен с нуждите му. Така и аз търсех “смисъла на таблета”, докато вече две седмици тествах Huawei MediaPad M5 с 10.8-инчов екран. И открих своите отговори, в които, сигурен съм, ще се припознаете и вие. Или пък ще откриете нещо различно?

Дизайн и външни белези

Истината е, че никога не съм притежавал личен таблет. И съм си имал съвсем ясна причина за това - работата ми. Винаги когато знам, че ще бъда за по-дълго далеч от офиса или дома си, взимам лаптопа си с мен. В кратките пътувания или излизания подготвям задачите си преди това, а после разчитам на смартфона си. В този режим допълнителният по-голям екран не е имал място. Винаги обаче с интерес съм тествал най-новите Android модели - нещо, което се превърна в огромна рядкост в последните години. Особено когато говорим за високия клас модели. Huawei иска да промени това с MediaPad M5 и желанието е ясно още от дизайна на устройството.

Екранът е 10.8 инча с QHD резолюция и съотношение 16:9 и, честно казано, не виждам много смисъл в по-малките варианти. Смартфоните вече са с достатъчно големи дисплеи, което до известна степен обезсмисля малките 7- или 8-инчови таблети.

Въпреки че в ръцете си имах голям таблет, MediaPad M5 е изненадващо удобен. Причината, от една страна, са използваните материали, а, от друга - заоблените страни и тънкият профил (7.3 мм). Ако устройството беше с остри страни, комбинирани с тези размери, в никакъв случай нямаше да е удобно за държане. Тук обаче имаме изцяло алуминиев гръб, леко извит в краищата си, a отпред е 2.5D стъклото. Около него рамките са относително дебели, но при такъв таблет има логика в това - все пак трябва да го държите някъде. На предния панел има сензор за пръстови отпечатъци, който може да се използва за навигиране из Android вместо познатите ни виртуални бутони, има и 8 MP селфи камера. Основната камера е 13 MP като липсва светкавица и щях да се радвам повече, ако се сливаше със задния панел.

MediaPad M5 е създаден да се използва в хоризонтален режим и знаците за това са навсякъде по дизайна и дори могат да бъдат открити в софтуера. Разположение на логото, мястото на споменатия сензор, това на камерата и бутоните за включване и изключване и контрол на звука. Последните са изключително неудобни за използване, ако държите таблета в портретен режим. USB Type-C портът също е изнесен на по-нетипично място - в долния десен ъгъл, което може да е проблем, ако го комбинирате с физическа клавиатура на друг производител. И докато съм на тази вълна - липсва 3.5 мм жак за слушалки. Все пак в комплекта има преходник, но не можете да зареждате и слушате през слушалки едновременно, ако нямате допълнителна приставка.
Когато говоря за звук обаче, не мога да не похваля четирите говорителя. Те разчитат и на технологията Histen за съраунд звук и са настроени от harman/kardon. Това ги прави едни от най-добрите в такова устройство и дори съм леко впечатлен. Чист, силен звук, който носи дори лек пространствен ефект. Ако сте музикални творци, можете да го използвате и за композиране на музика.

Комбинацията от качествен екран и тези добри говорители най-вероятно вече ви шепне “гейминг” и всъщност… прави сте. Моделът е повече от подходящ за игри - в дома или на път.

Хардуер и гейминг

Дисплеят освен с резолюцията си от 2650x1600 пиксела е подпомогнат и от технологията ClariVu, която използва алгоритми, за да настройва контраста спрямо ситуацията. Според Huawei това подобрява картината с до 20%. Ще трябва да им се доверим, защото ClariVu не може да бъде изключена, така че не можем да направим разликата преди/след. Все пак важното е, че всичко на този екран изглежда отлично - ясно, ярко, наситено черно и с приятни цветове - 97.8% от цветовата гама sRGB и 90% от DCI-P3. Ако обичате да гледате филми в движение, със сигурност ще харесате MediaPad M5, като обаче бих искал още от максималната яркост, защото, ако слънцето е силно, видимостта е неприятно ограничена.

MediaPad M5 е много удобен за разглеждане на комикси, четене на книги и интернет - нещата, за които се улових, че го използвам най-често, макар че в хоризонтален режим някои сайтове не се представят по най-добрия начин.

И така стигам до игрите. Един от проблемите, които имам с шутърите на телефона, е, че става сериозен сблъсък за място на екрана между героя, пръстите ми, информацията, враговете и всичко останало. Това се решава, когато играя на таблет. MediaPad M5 е оборудван с процесор Kirin 960s, познат ни от P10, но с допълнителен обработващ чип за изкуствен интелект. Налични са 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет + слот за microSD карта. Така макар да изостава от скоростта на съвременните върхови смартфони, таблетът се справя добре с игри като Alto’s Adventure, Injustice 2 и Asphalt 8, които вървят гладко. PUBG също върви относително добре, но за да не се притеснявате от падане на кадрите и да си осигурите по-плавна игра, ще трябва да намалите част от визуалните настройки.

Android с добавки

Версията на Android е 8.0 и е облечена в добре познатия ни за устройства на Huawei интерфейс EMUI. Това означава множество приложения, които никога няма да използвате и ще ги набутате в някоя папка, за да не ви се пречкат, но пък “кожата” е лесна за персонализиране. След полезните програми е файловият мениджър, приложението за записки и т.нар. Game Suit, който събира игрите ви на едно място. В тази среда можете да зададете общи настройки, като да не получавате известия, докато играете. Системата работи добре и стабилно и рядко ще видите забавяне, но по-честичко при отварянето на приложението за камерата. Мултитаскингът работи бързо и освен ако не залагате на някои от най-тежките програми, не би трябвало да усещате затруднения.

Най-интересен обаче е десктоп режимът, в който Android заприличва на Windows. Можете да отваряте програми в прозорци, да ги застъпвате, да разделяте екрана и други подобни упражнения. Някои приложения като Chrome работят само в пълен екран, други пък не се отварят в прозорец от първия път. Включете обаче клавиатура и мишка към таблета чрез Bluetooth и имате малка, но много удобна работна станция. За съжаление липсват пълните версии на Office, тъй като Microsoft не го “пуска” за устройства с подобен по размери екран, но пък е наличен пакетът WPS Office, който е относително добър заместител на основните текстови програми.

Когато говорим за работа, полезно е и наличието на слот за SIM карта, която да осигури интернет в движение. Батерията е 7500 mAh и при нормална и непрекъсната работа е достатъчна за около 12 часа. Ако обаче просто прецъквате социалните мрежи, гледате някое видео в YouTube и отваряте няколко мейла всеки ден, няма да има нужда да го зареждате близо седмица. Налична е технологията Super Charge, но все пак от 0 до 100% ще са необходими около три часа.

Камери - да

Знам, че няма да ви издам голяма тайна, когато кажа, че снимането с таблет не е оптималното. Все пак от Huawei са се опитали да го направят една идея по-добро, оборудвайки MediaPad M5 с 13 MP основна камера, която при перфектни условия и добра светлина показва прилични резултати. Има дори различни режими на снимане, включително HDR, рисуване със светлина и дори Pro режим, който запазва снимките в RAW. Можете да снимате и видео в 4K, но липсата на стабилизация го прави далеч от приятно изживяване, а и цветовете не са върхови. Предната камера е 8 MP и е подходяща за видеоразговори.

В момента, в който светлината намалее, снимките се влошават драстично, но с помощта на ръчния режим можете да извадите прилични резултати. Въпреки това камерата не е това, което ще ви накара или откаже от закупуването на таблет.

Смисълът

Въпреки че сегментът на таблетите загуби позициите си в последните години, някои модели продължават да доказват, че тези джаджи имат своето място...и седят отлично в него. MediaPad M5 10.8 е точно такъв модел. По-големият и качествен екран, лекото тегло и издръжливата батерия са все неща, които ще са ви полезни, ако пътувате или дори ако сте в дома си и сте се отпуснали удобно в любимия стол или в леглото. Именно в тези моменти новият таблет на Huawei блести и го прави с гръм – от четирите качествени говорителя. Това прави консумацията на видео, снимки, текст и сърфиране в интернет приятна, а ако искате да свършите и работа – само една клавиатура е достатъчна, за да може MediaPad M5 да стане удобна работна станция. Хм, и дори така с лекота покривате част от нещата, за които говорят Монти Пайтън.