След дълги години на спекулации iPhone X вече е тук и носи някои от най-фундаменталните промени в историята на iPhone. Всички знаем, че няма home бутон, както и сензор за пръстови отпечатъци, знаем и за Face ID - новата система за отключване с разпознаване на лицето. Въпросът на дневен ред е дали тази огромна промяна си заслужава и защо това е поредният нов iPhone, който е най-добрият iPhone, създаван досега.

Лъскаво бижу

Сред големите новини около юбилейния iPhone най-забележителен е новият екран. Той е в унисон със случващото се на пазара и се разстила в цялата предна част на телефона с изключение на прореза в горната част. Той е ябълката на раздора за феновете - някои го смятат за ужасно грозен, а за други е просто странно решение. За Apple е елементът, който заменя home бутона, но не само защото там е технологията зад Face ID, а и заради факта, че именно прорезът превръща iPhone X от поредния смартфон с безрамков екран в устройство, което няма как да объркате за друг модел.

Дори и да приемем, че прорезът е грозен, iPhone X си остава красив телефон, който изглежда като бижу. Подобно на iPhone 8, дизайнът залага на стъкло от двете страни, които тук са свързани с хромирана рамка, а между отделните елементи има тънка и осезаема рязка. Визията на iPhone X е толкова лъскава и изчистена, че той изглежда леко нереален и се усеща изключително приятно в ръката. Това усещане е подсилено от грубата и леко абсурдна изпъкнала двойна камера на гърба. Нейният размер е по-голям дори от този в iPhone 8 Plus, което на по-малкото тяло изглежда прекалено, но явно това е и целта на Apple. Изпъкналостта изглежда подчертана с острите си ъгли, а в белия вариант на телефона и чисто визуално.

Управлението - сложно на хартия, но интуитивно на практика

Отдясно на панела отново е бутонът за заключване на екрана, а вляво са тези за контрол на звука, като те вече имат някои нови функции. Siri вече се активира със задържане на бутона за заключване, а двете му натискания включват Apple Pay. За изключване на телефона трябва да задържите бутона за заключване и някои от копчетата за звука, а скрийншотът става с натискане на бутона за заключване и този за усилване на звука. На хартия това е сложно и досадно, но на практика ви трябват буквално няколко часа, за да свикнете.

По подобен начин се усещат и жестовете, които заменят останалите функции на home бутона. Плъзване отдолу нагоре ви праща на началния екран, ако пък задържите в края на жеста, ще видите последните приложения. Любимият ми нов жест е плъзгането настрани върху лентата в долния край, което ви прехвърля между последните приложения с лекотата, която ми беше непозната досега в iPhone. Жестът за Reachability изисква да му свикнете, защото работи със специфично плъзване върху лентата в долния край, а и освен това трябва да активирате опцията от Accessibility Settings, ако искате да я използвате. И тук нещата звучат излишно сложно, но след седмица с iPhone X и завръщането ми към личния ми iPhone 6S именно жестовете са нещото, което ми липсва най-осезаемо. Единственото неудобство от новите контроли и прорезът е, че Control Center вече се отваря с плъзване надолу от десния горен край на екрана. Това го прави по-труднодостъпен, отколкото преди, въпреки че идеята за това меню е да дава бърз и лесен достъп до разни функции.

Иконичният дисплей

Голямата звезда на iPhone X със сигурност е 5.8-инчовият OLED екран, както и прословутият му прорез. Самият дисплей не е по-голям от този в iPhone 8 Plus въпреки по-голямата цифра. Причината е, че iPhone X пораства на височина, подобно на разликата между iPhone 4 и iPhone 5, докато общата площ е по-малка, отколкото в 5.5-инчовия iPhone 8 Plus. Това не пречи на OLED екрана да е ярък, с остри и плътни цветове, които обаче да не са “избухнали”, както в други модели с такъв панел. Картината е реалистична и с перфектно качество, придружена от мекота, която прави гледането на този дисплей истинско удоволствие.

Типичната за OLED промяна на цветовете, когато не гледате дисплея абсолютно централно, е минимална и в ежедневна употреба не се забелязва. Apple също така твърди, че софтуерно е решила проблема с “прогарянето” на елементи, които дълго време са на екрана. Нещо, което успях да усетя от първа ръка, обаче е блокирането на екрана при ниски температури, което компанията обяви, че ще поправи със софтуерен ъпдейт. Въпреки че официалните работни температури на iPhone X са между 0 и 35 градуса, е недопустимо телефонът да не работи в условия, които са обичайни в голяма част от времето за огромна част от хората по света.

Прорезът, веждата или "онова грозно нещо горе" всъщност бързо спира да прави впечатление

Прорезът е едно от най-обсъжданите неща в iPhone X, което е абсолютно незаслужено. Истината е, че в портретен режим много бързо спира да прави впечатление. Естествено, има изключения. Когато искате да видите неща като индикаторите за Bluetooth или Do Not Disturb режима или пък процента оставаща батерия, трябва да смъкнете Control Center, тъй като тези неща са скрити заради прореза. Той обаче поема ролята на кръглия home бутон като сигурен сигнал, че гледате точно iPhone X, а не друг телефон. Така Apple успява да е част от тренда във визията на смартфоните, но все пак да запази статуса на iPhone като продукт с иконичен дизайн.

19,5:9 неприятности в софтуера

Комбинацията от новото съотношение на страните и прореза е много по-голяма неприятност в пейзажен режим. Тогава има два варианта. В единия, видим най-вече при гледане на видео, прорезът изрязва и част от съдържанието. В другия, не по-малко неприятен, имате огромни софтуерни рамки, които обграждат съдържанието. Това е лесно видимо в Safari например, където нещата в пейзажен режим изглеждат просто ужасно.

По-големият проблем е, че новото съотношение на страните на екрана на iPhone X изисква специфична оптимизация на приложенията. Подобно на прехода между iPhone 5 и iPhone 6, тук има автоматични компромисни решения. Едното е автоматично разтягане, което кара част от елементите в интерфейса на приложения като Uber и Instagram да се скриват под прореза или новата home лента. Другото са черни софтуерни рамки, които оставят екрана така, както би изглеждал в iPhone 8. Този вариант използват много игри, Toshl, Goodreads, Trello и т.н. В седмицата, в която ползвах iPhone X, имаше ъпдейти на някои приложения, но със сигурност за други ще отнеме месеци, ако въобще някога бъдат оптимизирани за този екран.

iPhone X е много повече по-висок iPhone 8, отколкото по-компактен iPhone 8 Plus

Тук е моментът за уговорката, която всъщност ме накара да имам доста позитивно отношение към тези странности на iPhone X. Той е много повече малко по-голяма версия на малките iPhone модели, отколкото Plus модел в малка опаковка. Като човек, използващ малкия iPhone 6S, тук в повечето време получавах допълнително пространство, а също така установих, че изключително рядко използвам телефона си в портретен режим. Осъзнавам, че това е изключително субективно наблюдение, но в седмицата, в която използвах iPhone X, нито веднъж нямах усещането, че губя нещо, дори когато виждах софтуерни рамки.

Великолепни камери

Ако похвалите за екрана са с уговорки, то за камерата на iPhone X няма нужда от такива, а само от простото определение “великолепна”. Тя е почти идентична на наличното в iPhone 8 Plus, като разликата идва от телефото обектива, който тук е с бленда f/2.4 и има оптична стабилизация. Кадрите от iPhone X са контрастни, с впечатляващ динамичен обхват, наситени цветове и добри детайли, дори да снимате на лоша светлина. Със сигурност това е сред най-добрите мобилни камери в момента, независимо дали снимате със стандартния широкоъгълен обектив или телефото камерата.

Натиснете, за да видите пълна галерия със снимки от iPhone X

Много по-интересна е изцяло новата TrueDepth камера, която е и причината за прореза в предната част. Освен очакваната обикновена камера, там има и сензори за близост и околна светлина, инфрачервана камера и още сензори. Благодарение на нея портретният режим е наличен и за селфитата, които като цяло също изглеждат великолепно.

И като споменах портретния режим, няма как да не отбележа, че той е един от най-спорните елементи в камерата на iPhone X. При него имате три по-нормални възможности за визия - Natural, Studio и Contour Light. Моят личен фаворит е Studio Light, който използва AI алгоритми, за да освети лицето, както в студио и резултатите от него обикновено са много приятни. За сметка на това двата Stage Light режима, които са в beta, са толкова консистентно ужасни, че се чудя каква точно е идеята на Apple за тях. Друг елемент в портретните снимки, който видях само при селфита беше съобщението “Subject is too bright”, което се появява по-често в Stage Light опциите, но видях и в обикновения портретен режим.

 

Въпреки тези странности селфитата, а и цялостно портретите с iPhone X изглеждат добре дори при по-сложна светлина. Боке ефектът невинаги е точен, понякога и част от косата е жертва на дефокусирането, но винаги изглежда естествено и плавно, така че и несъвършените кадри да са приятни на вид. За мен лично много важен елемент от снимките на iPhone X е, че са реалистични и изглеждат добре, но също остават възможност за лесна допълнителна обработка.

Истинска дълбочина

Снимките обаче не изчерпват функциите на новата TrueDepth камера. Тя е и основният двигател зад Animoji - новите анимирани емоджита на Apple. Тях можете да създавате само в iMessage и представляват видео с дължина до 10 секунди, в което анимираното емоджи прави всички движения, които вие правите с лицето си. Тук Apple използва само базовите функции на TrueDepth камерата, като засича движението на мускулите на лицето и резултатите са изумителни. Със сигурност Animoji е сред продуктите на Apple, които просто работят, без да се замисляте за тях, което винаги е впечатляващо.


Face ID работи неочаквано добре

Много по-важна е ролята на камерата в новата система за отключване на телефона Face ID. Тя разпознава лицето, като измерва дълбочината и структурата му, като според Apple е далеч по-сигурна от Touch ID. Face ID е и причината за махането на home бутона и наличието на прореза, с което се превръща и в най-важния елемент в iPhone X.

Добрата новина е, че Face ID работи толкова често, колкото сработва и Touch ID. Подобно на предишната система тя е абсолютен провал в конкретни ситуации и изисква специално внимание. Така например, за да отключите iPhone X, трябва да гледате директно в него, както и той да не е прекалено далеч или прекалено близо и да е почти директно пред лицето ви. Също така лицето ви трябва да е открито.

В седмицата, в която използвах iPhone X, ми се наложи да въведа код само веднъж, когато бях под светлина от три различни източника. Във всички други условия проработваше толкова често, колкото и Touch ID, а най-честото ми усещане беше, че нямам заключване на телефона - просто вадя, поглеждам, плъзвам пръст нагоре и съм на началния екран.

Едно от големите предимства на Face ID е, че настройката му е елементарна. Просто трябва да се огледате, докато виждате лицето си в кръг на екрана и да повторите. Дори да имате малки промени по лицето - слагане и махане на очила, подрязване на брада, промяна на прическата, Face ID ще сработи, като също така се учи да разпознава по-добре с времето. При по-драстични промени ще трябва да минете отново по настройката, като това са неща като махането на дълга брада например. Със сигурност Face ID не работи, когато носите маска, шал или шапка, които закриват по-голямата част от лицето ви, също не работи със слънчеви очила, които блокират инфрачервени лъчи.

В истинския живот Face ID работи не по-лошо от Touch ID въпреки редките си "засечки"

Напълно очаквано Face ID не е перфектна система, но опасенията, че е по-лоша от Touch ID, се оказват напълно излишни. В личния ми опит отключването с лице сработваше по-често, отколкото с отпечатък, особено когато научите странностите. Подобно на това, че няма как да отключите телефона си с мокри ръце, тук няма как да отключите, без да погледнете директно телефона, което е досадно, докато той е на бюрото ви. Забавно е, че при много ярка слънчева светлина трябва да приближите телефона, докато при абсолютен мрак всичко работи перфектно.

iPhone X е най-добрият смартфон, който Apple е създавала някога. Той е красив, тънък, с мощен хардуер и достатъчно амбициозни идеи, които работят много добре, че да е и интересно устройство. Това все пак е и един доста скъп смартфон, чиито функции реално не се отличават изключително много от iPhone 8, 8 Plus и дори по-старите модели. Причината е, че iOS 11 е практически еднаква навсякъде. Затова и въпросът тук не е дали телефонът е добър, а дали искате да похарчите толкова пари за най-новия iPhone. Ако сте фен на Apple и цената не ви притеснява, със сигурност ще останете доволни. Ако обаче имате съмнения и предпочитате да спестите от бюджета си, няма да изпуснете кой знае какво, а и до няколко години всеки iPhone ще е като iPhone X.

Интериорните кадри са заснети в Студио "Ново".