За новия си лаптоп Modern 15 (B12M) MSI си партнира с френската илюстраторка Лорен Сорле, чиито произведения отразяват модерния и забързан живот в големия град. Компанията позиционира модела като насочен към млади потребители, които искат едновременно да изразят себе си творчески, но и да бъдат продуктивни в ежедневието. Независимо към коя група се причислявате, не можем да отречем, че параметрите на Modern 15 (B12M) са впечатляващи – в случая имаме Core i7-1255U, който разполага с 2 P-ядра и 8 E-ядра. Това е един от най-новите ULV процесори на Intel, който трябва да раздвижи нещата в мобилното пространство.

 

Изчистен дизайн и лекота

Вътре в кутия откриваме няколко хартиени ръководства, както и 65 W захранващ адаптер. Когато извадите устройството от кутията, изчистеният му вид без някакви натрапващи се елементи веднага се усеща. Лаптопът има много спокоен дизайн, а едноцветният му вариант се нарича Classic Black, което е повече от подходящо. Modern 15 е доста тънък и лек – 19.9 мм в профил и 1.70 кг тегло. Също така е изненадващо твърд, като се има предвид фактът, че и тялото, и капакът са направени от пластмаса.

Отварянето на капака е лесна задача дори с една ръка, а той действа и като стойка, като леко повдига задната страна на основата от повърхността, на която е поставен лаптопът. Това осигурява повече въздушен поток към охладителната система и може би по-добра поза при писане. Над матовия дисплей ще намерите HD уеб камера.

Следващото нещо, на което обръщаме внимание, е клавиатурата. Тя има бяла подсветка, както и NumPad и добро разстояние между бутоните. В крайна сметка ходът на клавишите е добър, но обратната връзка е с отчетливо щракане, което прави изживяването при писане приятно.

Оставаме много изненадани от тъчпада, или по-точно от неговия размер. Освен това той предлага гладко плъзгане, докато проследяването е наистина точно и бързо. Ще се радваме да видим повече от това в други лаптопи на MSI.

 

Опции за свързване

Обърнете лаптопа надолу, за да видите малките изрези за високоговорители, както и вентилационната решетка с интересна форма. От лявата страна има порт за зареждане, HDMI конектор, USB Type-A 3.2 (Gen. 2) порт, USB Type-C 3.2 (Gen. 2) порт (с Power Delivery) и аудио жак. На десния страничен панел двата USB Type-A порта са само 2.0. Като бонус обаче получавате MicroSD четец на карти.

Батерията, която има капацитет 39.3 Wh, издържа повече от 7 часа сърфиране в мрежата или над 5 часа възпроизвеждане на видео.

 

Високо качество на дисплея

MSI Modern 15 (B12M) в нашата конфигурация е оборудван с Full HD IPS панел. Диагоналът му е 15.6″ (39.62 см), а резолюцията е 1920 х 1080 пиксела. Съотношението на екрана е 16:9, а гъстотата на пикселите – 142 ppi. Екранът се превръща в Retina дисплей, когато се гледа на разстояние, равно или по-голямо от 60 см (от това разстояние окото спира да различава отделните пиксели и е нормално за гледане на лаптоп).

Ъглите на видимост са отлични и дори при широк ъгъл качеството на изображението не се нарушава. Измерената максимална яркост е 281 нита в средата на екрана и 271 нита като средна стойност за цялата област, с максимално отклонение от 5%. Корелираната цветова температура на бял екран е 6930K – на практика отговаря на sRGB стандарта от 6500K. Контрастното съотношение също е добро – 1320:1.

Тъй като няма специални опции за графичен процесор, оставате с интегрираното решение във вашия процесор. Мощният процесор и наличните 16 GB DDR4 RAM памет са внушителна комбинация. При интензивни задачи може да се възползвате от режима Extreme Performance, който позволява да извлечете максимума от Core i7-1255U при разход на батерия 35 W. Разбира се, това би било невъзможно без добро решение за охлаждане, а двете топлинни тръби тук определено правят чудеса. Важно е да отбележим, че лаптопът никога не е бил твърде шумен дори при екстремни натоварвания. Дори най-високата температура на клавиатурата беше в рамките на разумните стойности.

 

Отличен избор с някои особености

IPS панелът на MSI Modern 15 има Full HD резолюция, удобни ъгли на видимост, добро съотношение на контраста и нетрептяща подсветка.

Също така трябва да обърнем внимание на факта, че има две опции за батерии – 39.3 Wh и 53.5 Wh модул. Дори по-малкият, който наистина е много малък за 15-инчово устройство за продуктивност, осигурява над 7 часа уеб сърфиране, което е доста впечатляващо. Все пак бихме ви посъветвали да вземете по-голямата батерия, ако е възможно. За съжаление този модел не позволява ъпгрейд на оперативната памет и за ваше спокойствие вземете максимума от 16 GB.

По отношение на производителността моделът наистина осигурява това, което искате. Може да се очаква 15 W чипът да работи на 35 W благодарение на страхотната работа в отдела за охлаждане. Това прави лаптопа абсолютен звяр в редактирането на снимки, засрамвайки някои от най-мощните мобилни процесори за последните няколко години. Intel наистина надмина себе си и производители като MSI знаят как да се възползват от предимствата.

Вижте още: MSI Prestige 15 – не просто бизнес лаптоп (ВИДЕО РЕВЮ)