Какво означава Best Buy OLED? Това е въпрос, който се появи в средата на август, когато експертите от EISA отличиха Philips 55OLED803 в тази категория. Моделът има 55-инчов 4К UHD OLED екран, най-ново поколение на обработващия чип P5, подобрен звук спрямо предишното поколение на OLED модели на компанията, тристранен Ambilight и операционна система Android. Когато оставим сухите данни настрана, отличието трябва да означава, че с този телевизор получавате много високо качество на картината, но без да се разделяте с баснословна сума от порядъка на 6-7-8 хил. лева. Истината е, че голяма част от потребителите търсят именно това – най-добрия баланс между цена, качество и най-важното – изживяването. Чувството, когато седнеш пред големия екран, пуснеш филм, сериал, мач или някоя игра и се отпуснеш, възползвайки се от спокойствието. Когато има някакъв проблем, бил той и малък, този откраднат момент може да бъде истинско мъчение. Знам, че сте го изпитвали – всички сме. Съвсем разбираемо нямах търпение да разопаковам 55-инчовия OLED 803, който вече се намираше в дома ми. Да, беше отличен с много престижна награда, но дали отговаряше на описаното по-горе усещане?

Отворих кутията и първото, което ме посрещна, беше предупреждение - тъй като телевизорът е с изключително тънък профил, изваждането му трябва да е много внимателно. Именно естеството на OLED панела (не е нужна подсветката, която имаме при LCD моделите), дава възможност на производителите да изтънят максимално телевизорите. От Philips са направили това - около екрана има много тънка метална рамка и в по-голямата си част профилът на телевизора е милиметри.

Това се нарушава само в по-дебелата част от гърба, в която е хардуерът, LED светлините за Ambilight, портовете и 2.1-каналната аудио система. Ниските са осигурени от басов високоговорител с двоен пасивен излъчвател, което е добра новина за намаляване на кривенето, а средните и високите звучат също добре благодарение на отделните модули. В резултат на това имаме богат звук, който се справя добре, независимо дали слушате музика или гледате филм, като дори препоръчвам да изпробвате режимите за звук “Филм” и “Музика”. Разликата е осезаема и ще останете доволни. Най-приятно изненадан останах от ниските, особено когато говорим за система на гърба на телевизор. Със сигурност от Philips са поработили много по този аспект от изживяването и ще усетите леко изкривяване само в последните нива на сила на звука, но отново - общото впечатление е положително, особено когато не говорим за предни говорители или дискретен саундбар.

Преди да преминем към предния панел, където е най-важната част от един телевизор, сред портовете ще откриете четири HDMI, като всички са UHD и HDR-съвместими, но по-добре използвайте първия и втория, които са версия втора и гарантират по-добро качество на HDR сигнала. Налични са още два USB порта, един компонентен вход, цифров аудио изход, общ интерфейс Plus и т.н. Всичко необходимо, за да свържете останалите си джаджи.

Погледнат отпред, Philips 55OLED803 изглежда наистина добре с изключително минималистичния си и обран дизайн. Телевизорът се поставя на две малки, но стабилни крачета, които ще монтирате бързо чрез наличните винтове в комплекта. Philips са взели много добро решение - марката е поставена на едното краче, като логично погледнато, тя няма и как да се озове на друго място. Дизайнът ми допадна, като единствено бих се радвал, ако се използваше централна стойка, защото така би могъл да се постави и на по-къс шкаф. Това до голяма степен е продиктувано от моето обзавеждане, така че критиката е изключително субективна.

Независимо какво говорим за телевизор, и най-добрият дизайн няма да му донесе позитиви, ако картината не е на нужното ниво. Подобно на почти всички OLED модели на пазара в момента, така и този разчита на панел от LG. Важното обаче е какво прави производителят след това и как обработва картината.

Тук имаме най-новото поколение на процесора P5, който се справя по много добър начин с действието на екрана, за да елиминира т.нар. моаре ефект. Процесорът се справя добре и с изчистването на шума, въпреки че бих препоръчал да намалите тази настройка от менюто, за да запазите максимално детайлите. Направи ми впечатление още, че при HDR режимите, когато играта го поддържа (като например Spider-man) се наблюдава допълнително назъбване на шрифтовете, което можете да елиминирате от настройките при намаляване именно на остротата на изображението. Контрастът е отличен, като бялото изпъква, както и наситените цветове, комбинирани с дълбоко черно. Ще го усетите най-много, когато гледате динамичен фантастичен филм като новата поредица “Стар Трек”. Останах много доволен от предварително зададения режим Movie ("Филм"), който пресъздава добре цветовата температура, а черното е отлично.

Този режим е точен избор, когато гледате филм, тъй като иначе бихте видели лека загуба на детайли в движенията или прекомерна обработка, която довежда до т.нар. ефект soap opera, или както ние казваме - сапунени сериали. ISF режимите също предоставят добре настроена картина според това, дали гледате през деня или вечерта. Настройките на картината на Philips откриват своя “съучастник” в OLED технологията, тъй като до този момент винаги имаше нужда от допълнително персонализиране. Сега всичко изглежда добре още от момента на пускане.

Зад самия P5 работят пет различни технологии и носи подобрения в сферата на качеството на картината, острота, цвят (97% DCI-P3) и контраст. Важна е и технологията Mosquito NR, която намалява чувствително шума в картината, но без да се губят детайли. Като към това добавим и яркостта от над 700 нита, това е довело и до сертифициране по стандартните за висок динамичен обхват HDR10+ и HLR. Тази година едно от ключовите подобрения е HDR преоразмеряването (upscaling), което не само превръща нормалното SDR съдържание в 4K, но и в HDR. Технологията се нарича Perfect Natural Reality и използва нов алгоритъм и резултатите са изненадващи, особено в по-светлите зони на картината, където ще видите повече детайли. Понякога обаче може да има прекалено засилено черно при по-тъмните сцени. Достатъчно е да намалите динамичния контраст и видео контраста и ще получите много добро преоразмеряване на картината към 4K HDR. 

Контрастът е отличен, като бялото изпъква, както и наситените цветове, комбинирани с дълбоко черно.

Моделът се справя и добре с игрите, като в специалния Game режим лагът е 38.8 мс според официални замервания - напълно задоволителен резултат за непретенциозния геймър. В моя случай игри като Overwatch, Rise of the Tomb Rider и Spider-man вървяха, без да усетя затруднения от това, но до голяма степен аз съм именно конзолен геймър.

В хардуерно естество 55OLED803 е оборудван с 2 GB RAМ, 4-ядрен процесор и 16 GB вътрешна памет. Операционната система е Android Nougat, която се отличава със сериозен набор от приложения, но все още изостава, когато говорим за чистота на интерфейса - основното меню изисква целия екран. Най-отгоре са предложенията, базирани на потреблението ви (YouTube клипове, Spotify компилации, бърз достъп до приложения като Plex и т.н.), следват вашите приложенията, различни функционалности и най-отдолу са настройките. Харесва ми, че имате възможност за огромен набор от настройки, както и да персонализирате много аспекти от картината. Все пак наличието на Chromecast остава огромен плюс и ви дава възможност да стриймвате от множество устройства, включително през браузъра Chrome на компютъра.

Първоначалната активация на телевизора е лесна, като е достатъчно да въведете адреса https://www.android.com/tv/setup през телефона си например, да попълните номера, който виждате на екрана, и това е. След това ще бъдете автоматично логнати в различни услуги, сред които и YouTube.

Контролът на телевизора се осъществява чрез едно от двете дистанционни в комплекта. Едното е по-стандартно, като на гърба му има пълна QWERTY клавиатура, което го прави изключително удобно за въвеждане на текст и търсене в различните приложения. Бутоните са достатъчно големи и дори ми хареса, че са една идея по-твърди за натискане. Не е Bluetooth, но има и странични сензори, за да може спокойно да използвате клавиатурата.

Другото е тънко и изключително елегантно, с малко бутони, микрофон и сензорна повърхност. Продължително натискане на бутона Home ви отвежда към менюто, а задържане на сензорната повърхност - настройките. Честно казано, докато все още разучавате телевизора, по-скоро заложете на по-стандартното от двете. Причината е, че голяма част от действията стават чрез приплъзване по сензорната повърхност и инцидентни натискания са напълно възможни. Например докато пишете дългата си парола за Wi-Fi мрежата. Това обаче е дистанционното, в което има вграден Bluetooth микрофон, и то е логичният избор, ако искате да си говорите с умния асистент на Google, който очакваме по-късно тази година. Към момента можете да правите само по-стандартни гласови търсения.

Скоро се очаква умният асистент на Google да дойде с ъпдейт за 55OLED803.

За финал оставих технологията Ambilight, но вече толкова много сте слушали за нея! Красивият ореол от светлина около телевизора е нещо, което харесвам изключително много като потребител на марката. Добре е обаче да имате малко повече място, за да може той да се разгърне в пълния си потенциал. Ambilight не само прави картината да изглежда по-голяма, но и вечер успокоява очите, защото не се концентрирате само върху екрана. Светлината може да следва както видеото, така и звука, като са налични разнообразни режими и настройки - на яркост и наситеност. Разбира се, ако не ви допада, може да изключите Ambilight, но не знам защо бихте го направили.

Philips 55OLED803 със сигурност заслужава наградата от експертите на EISA и осигурява чувството на удоволствие, когато гледате любим филм на него. И в това нямам никакво съмнение. Комбинацията от OLED панел и новия обработващ чип осигурява качествени резултати и картината е точно такава, каквото бихте очаквали от технологията - с наситени цветове, отлично черно и добра обработка на движението и всичко това в ореол от светлина.