Кога даден технологичен продукт се отличава от всички останали? Когато успее да прескочи границата, превърнала се в изравнителна линия за конкурентите му. Серията Galaxy Note направи именно това преди седем години. Оттогава тя съвсем ясно ни показа, че има за цел да избутва определени граници и дава възможност на Samsung дори да експериментира. Спомняте ли си изненадващия Galaxy Note Edge.

За мен именно Galaxy Note е била линията от устройства на компанията, в която тя се чувстваше най-добре. Позиционирана именно в най-високия ценови клас и насочена към потребителите, които искат максимума, това даде свобода на компанията да инвестира повече - както като средства, така и като функции. Истината обаче е, че потребителските ми навици винаги са били по-близо до идеята на Galaxy S, отколкото до Galaxy Note. Затова винаги харесвах по-скъпите и големи модели от гледна точка на хардуер, но не бяха моите телефони. Това до голяма степен се промени с Galaxy Note7, в който дизайнът достига ново ниво, а софтуерът и функционалностите на S Pen бяха максимално опростени. Тази линия се запази, за да достигне върховата си (за момента) точка в Galaxy Note9. За мен днес това е смартфонът, който притежава най-много възможности и ви дава най-сериозна свобода на работа, а това автоматично го прави и флагманa, който най-много заслужава цената си. В следващите редове ще ви разкажа защо точно смятам така.

Дизайнът

През последните четири поколения Samsung развива дизайна, поставен с Galaxy S6/ Galaxy S6 edge. И смело мога да кажа, че компанията е една от най-добрите в този сегмент - комбинацията от стъкло и метал. С всяко следващо поколение получаваме леки подобрения, за да можем да стигнем до нивото от тази година.

Малко и едва забележимо по-дебел спрямо предшественика си, но с основателна причина (батерията) и вече с 6.4-инчов Super AMOLED QHD, HDR10 сертифициран дисплей - най-добрия в смартфон до този момент, без да преувеличавам. Независимо дали гледате видео, снимки, играете или четете текст - Samsung продължава да прави най-добрите екрани.

Другата промяна е в металната рамка, която е леко скосена и изглежда много приятно. Това решение сякаш прави Galaxy Note9 по-удобен в ръката, а другото удобство е новата позиция на сензора за пръстови отпечатъци. Сега е по-лесен за достигане, макар че бих се радвал да е по-голям. И сякаш… това са основните визуални разлики между Galaxy Note9 и "осмицата".

Имаме хибриден слот за две SIM карти, като на втората позиция можете да сложите microSD карта с до 512 GB памет. Така, ако добавим и вътрешните 128 GB, получавате огромно пространство.

Въпреки че към момента нямаме информация дали ще се предлага на нашия пазар, смартфонът официално има и версия с 512 GB вътрешна памет. Потенциално можете да имате 1 TB памет в джоба. Подобна ситуация е малко вероятна за масовия потребител, но съм сигурен, че мнозина са очаквали такава възможност. Лично аз не използвам microSD карта памет, но наличието на слота е плюс.

За да се върна към по-познатите ни неща, 3.5 мм жак е запазен, както и знаковият стилус S Pen, който идва с приятно подобрение, но за него след малко. Физическите бутони по профилите са приятно кликаеми - отдясно е бутонът за включване и изключване, а отляво - тези за контрол на звука и специалният бутон за Bixby. Напълно разбирам желанието на Samsung да наложат гласовия асистент, особено когато го поставят в центъра на цялата си екосистема, но продължавам да смятам, че физически бутон не е нужен. Поне към момента, защото в опит да достигна бутонa за звука, често натисках този за Bixby.

Galaxy Note9 е водо- и прахоустойчив със сертификат IP68, като това важи и за стилуса, ако решите случайно да нахвърляте някоя бележка под вода. Подобно на Galaxy S9, и тук вече имаме стерео говорители, сертифицирани от AKG, които са едни от най-силните в този клас в момента. Така освен че получавате по-богат звук, няма опасност да заглушите изцяло звука, когато играете някоя игра.

Познат, но все така красив дизайн, подсилен от големия двойноизвит екран без прорез, като размерът на устройството не се е увеличил спрямо миналата година, а имаме по-голям екран.

Стилусът

Големият екран отдавна не е ексклузивен за серията Galaxy Note, но нито един друг производител не успява да се възползва по толкова добър начин от него. Именно стилусът и прилежащият удобен софтуер за работа са това, което другите нямат.

Писането с S Pen е още по-естествено, като се разпознават 4096 нива на натиск. Имаме и всички познати функции от миналата година, сред които превод чрез посочване, писане по екрана, бързи бележки, тези много, много забавни живи съобщения, с които създавате GIF-чета (като нова рисунка, надписи или върху съществуваща снимка), избиране (подобно на клик и влачене с мишката), рисуване (приложението Penup, в което можете да оцветявате, да рисувате прецизно върху снимка и т.н), “поглед” (минимализирано приложение в малък екран, което се разширява при посочване), лупа и Bixby Vision. При последното използвате “зрението” на умния асистент, за да разпознае предмети и друга информация.

Подобно на преди, имате бърз достъп до всяко от тях още при издърпването на писалката от гнездото. Менюто е удобно и прегледно - точно както и работата с S Pen, и именно това ме направи неин много по-редовен ползвател спрямо моделите отпреди няколко години. За това спомага и възможността да започнете да нахвърляте бележка дори на заключен екран - използвам го всеки път, когато отивам до магазина. S Pen също е перфектен партньор, ако обработвате снимки с програма като Lightroom например.

Тази година обаче S Pen може и още нещо благодарение на Bluetooth Low Energy връзката с телефона - да работи най-общо като дистанционно управление с обхват няколко метра. По подразбиране задържане на бутона активира камерата. Когато това стане, двойно натискане сменя между предната и основната, а с едно натискане прави снимка.

Според приложението, в което се намирате, можете да използвате бутона на S Pen за различни функции - например ако слушате музика, да сменяте песните или да ги сложите на пауза. Ако гледате видео - също, а ако изнасяте презентация, да сменяте слайдовете. Към момента това не работи с абсолютно всички програми, но от менюто с настройки ще видите точно къде можете да кликате и да очаквате резултат. Добрата новина е, че Samsung пуска SDK за стилуса и разработчиците могат спокойно да експериментират с него.

Съвсем естествено наличието на тази връзка и функции изискват известна доза автономност и енергия. Зарядът на S Pen е достатъчен за 30 минути или 200 клика, но можете да продължите да използвате всички останали стандартни възможности за писане и след това. За да го заредите, просто го прибирате в слота и след 40 секунди отново е напълно зареден и готов за работа.

Така стилусът е още по-практичен и има приложения дори за потребителите, които няма да го ползват толкова често за рисуване или корекции по чертежи например. И това ми хареса. Дали новите Bluetooth функции са нещо, което ще използвате постоянно? Не, но е още нещо в дългия списък с функции и възможности, които има Galaxy Note9.

Камерите

Като става въпрос за нови функции, смартфонът идва с двойната основна камера, която видяхме в Galaxy S9+ и от която останах много доволен. Конфигурацията е от две 12 MP камери с оптична стабилизация, но едната е широкоъгълна с променлива бленда, която може да бъде f/1.5, ако има нужда да пропусне повече светлина, или f/2.4, ако снимате в добре осветена обстановка. И това се контролира от физически механизъм. Смартфонът сам превключва между двете, освен ако не изберете режима Pro, където имате директен контрол върху това, но и върху ISO, скорост на затвора и други настройки. Всъщност по-широката бленда ви дава възможност в този режим да не намалявате прекалено много стойността на ISO и да постигнете вечерни снимки с още по-малко шум.

Другата 12 MP камера е телефото с фиксирана бленда f/2.4. Тя се използва както за приближението 2x, така и за портретния режим с разфокусиран фон - Live Focus. Това, за което обаче трябва да внимавате, са 2x снимките при ниска светлина. Тъй като телефото камерата има по-тясната бленда, когато светлината намалее, снимките нямат толкова впечатляващ ефект и разчитах повече на режима в други ситуации. Когато говорим за Live Focus, понякога ще забележите, че разфокусирането попада и върху части от косата, ако е много разрошена, или други по-фини детайли. Досега не съм виждал смартфон, който да го прави перфектно.

Сред новостите обаче е въвеждането на форма на изкуствен интелект, който разпознава около 20 сцени и прилага подходящи настройки. Намесата му не е много силна и това е добре, като обикновено става въпрос за засилване на яркостта на цветовете, ако снимате например храна. Повече ми допадна функцията Flaw Detection, която ви казва, ако току-що направената снимка е размазана или някой от хората на нея е мигнал. Много удобно, макар и да не работи в 100% от случаите. Все пак е режим, който ще се подобрява с времето, така че очаквам по-консистентни резултати.

Иначе самата камера е една от най-добрите на пазара днес. Справя се отлично и с близките обекти и прилага приятен боке ефект дори без да е включен режимът. Динамичният обхват е на много високо ниво, за което помага и автоматичният HDR режим. Рядко ще срещнете преекспониране на небето, като това може да се случи евентуално когато правите портрет и там се намесва телефото камерата. Всъщност при използването на режима Live Focus имате възможност да запазите и снимката, направена с него, но и тази от широкоъгълната камера.

Интересно е, че обработката на Samsung сякаш е поуспокоена и цветовете са по-близки до реалните, макар и с една идея по-топли. Допада ми. В дневните снимки няма да видите шум, а можете да очаквате постоянно добри резултати.

Когато светът около вас се стъмни, Galaxy Note9 продължава с доброто представяне. Основната камера обработва добре източниците на светлина, макар снимката да е по-мека. Цветовете са добре пресъздадени, но имаме шум от обработката - нищо нестандартно и подобно на Galaxy S9+ ще видите загуба на детайли чак в по-далечните обекти на заден фон. Имаме едни от най-добрите нощни снимки от смартфон.

Предната камера е 8 MP с автофокус и бленда f/1.7. Резултатите са сред по-добрите на пазара днес, но снимките продължават да са по-меки дори когато изключите ефектите за разкрасяване. Тук също има функция Live Focus, която разчита само на софтуер и често може да разфокусира и части от косата ви.

Super SlowMo режимът е тук, като ще се забавлявате много с него и можете да уловите много интересни ситуации с 960 кадъра в секунда с резолюция 720p, като така 0.2 секунди действие се разтягат до цели 6. AR Emoji също се завръщат, ако искате да се прехвърлите във виртуалното и да разпращате готини GIF-чета с вашия облик. Резултатът остава все така спорен, тъй като често приликата не е толкова точна, а виртуалното ви аз понякога се забавя да копира движенията ви.

Натиснете върху снимката, за да разгледате галерията. Тук можете да откриете снимките в оригиналната им резолюция.

Хардуер и софтуер

Споменатите по-горе 128 GB са придружени от 6 GB RAM и процесор Exynos 9810, като под капака е скрита и подобрена система за охлаждане. Единствено мога да кажа, че хардуерът е абсолютен звяр и не срещнах никакво забавяне в зареждането на приложения, скок от едно в друго, работа с две приложения на разделен екран или по време на игра на Fortnite или PUBG. Никакви забележки.

Все пак при продължителна игра телефонът загрява - нещо, което е нормално при такъв хардуер в такова тяло, пък макар и с подобрена охлаждаща система.

Батерията обаче вече е 4000 mAh и спокойно ще ви осигури ден и повече работа, а ако не използвате активно телефона, което ме съмнява, може и повече. Батерията се зарежда бързо както безжично, така и жично, като във втория случай ще са ви нужни по-малко от 2 часа, за да постигнете 100% от 0.

Ако изключим S Pen, софтуерът остава непроменен. Не мога да кажа, че съм изненадан, че Galaxy Note 9 идва с Android 8.1, а не с Pie - със сигурност и той ще се появи скоро, но потребителският интерфейс на Samsung остава един от най-добрите. Изчистен е, интеракциите са приятни, Always On дисплеят е най-практичният в смартфон днес с достатъчно информация, преки пътища и бърз контрол на функции, Edge уведомленията са страхотни, а високото ниво на персонализация ви дава възможност да промените почти всичко. Към това добавям различни преки пътища, минимализиране на приложения до иконки, разделянето на екрана и стартиране на две приложения едновременно в този режим, подсигурена папка и още, и още. Сигурен съм, че дори след месец работа ще продължите да откривате нови функции.

Излишното дублиране на приложения си е тук (имейл, галерия, магазин, браузър и т.н.), както и Bixby. Макар гласовият асистент да е в своята втора версия, която носи контекстуално разбиране, асистентът остава полезен най-вече когато искате да контролирате телефона, но изостава в останалите направления. Вече можете да го попитате колко е висок например Крис Хемсуърт, а след това на колко години е, без да трябва да споменавате отново името му. Bixby наистина е много навътре в телефона ви и може да търси навсякъде, да ви покаже всички непрочетени мейли, съобщения, да ви каже коя е песента, която звучи в момента около вас, да отвори даден файл и т.н. Наистина много, но често се затруднява с много лесни въпроси, които не са свързани с телефона. Виждам сценариите, при които може да се използва, но те са по-специфични и са неща, които поне за момента предпочитаме да вършим ръчно.

Пълният пакет

Galaxy Note9 има всичко. Наистина всичко и дори повече, отколкото можете да искате от смартфон. Серията винаги се е отличавала с това, че избутва границите и добавя още и още, а с този модел достига върховото си ниво. Да, дизайнът не е променен, скокът в камерата спрямо Galaxy S9+ не е голям, скенерът на ириса за мен е по-скоро бонус, отколкото решаваща функция, но е много ясен пример за това, че в този телефон има всичко и ви дава пълна свобода да боравите с него както сметнете за добре. Минусът? Цената, но от Samsung са се постарали максимално да я заслужат.